Sierra Leone hlásí nový případ eboly, epidemie prý ale nehrozí

V Sieře Leone se objevil další případ onemocnění ebolou. S odvoláním na výsledky analýz těla zemřelé pacientky to potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO), která ve čtvrtek prohlásila, že tato virová epidemie oficiálně skončila v celé západní Africe. Samotná Sierra Leone oznámila konec epidemie loni 7. listopadu.

Novou obětí eboly v Sieře Leone se stala začátkem měsíce 22letá žena v severní oblasti Kambia, kde bude nyní na některých místech zavedena opět karanténa. Podle úřadů není důvod k obavám a nová epidemie by neměla vypuknout. Vyzvaly veřejnost, aby dále dodržovala hygienická pravidla, která v zemi stále platí.

Zdravotníci v zemi identifikovali nejméně 27 lidí, kteří s nemocnou ženou přišli do kontaktu a mohli se nakazit. Studentka onemocněla na začátku roku a zemřela 12. ledna, v té době žila v domě s 22 lidmi. Údajně vyhledala lékařskou pomoc v místní nemocnici, léčili ji ale ambulantně.

Jak České televizi sdělila Iveta Polochová z organizace Lékaři bez hranic (MSF), v Sieře Leone epidemie eboly oficiálně skončila loni 7. listopadu. MSF hráli vedoucí roli v léčbě nakažených virem a v hlavním městě Freetown a okrese Tonkolili pokračují v poskytování lékařské a psychosociální péče některým ze 4051 lidí, kteří ebolu přežili. Organizace je připravena zasáhnout v případě potřeby. „Navzdory všem snahám zastavit virus nešlo vyloučit, že se nové případy objeví i po ohlášení konce epidemie. V tuto chvíli je prioritou dohledat lidi, kteří byli s mrtvým v kontaktu, aby se zabránilo dalšímu šíření viru,“ zdůraznila Polochová.

„V západní Africe byly zastaveny všechny známé řetězce přenosu,“ uvedla ve čtvrtek WHO o potlačení nákazy. Prohlášení této organizace ale varovalo, že v Sieře Leone, Guineji i Libérii nadále hrozí vysoké riziko toho, že se zde dodatečně objeví malá ohniska eboly.

Ebola je jednou z nejobávanějších chorob na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost u ní dosahuje až 90 procent. Nemoci podle statistik WHO podlehlo přes 11 300 lidí. Zatím proti ní neexistuje zcela spolehlivý lék ani vakcína. Nejvíce nadějí bylo vkládáno do americko-kanadského léčiva ZMapp, japonského antivirotika Avigan či některých vakcín. Další látku proti ebole vyvinul letos tým virologů v americké farmaceutické firmě Gilead Sciences pod vedením českého vědce Tomáše Cihláře.