Šabáb zaútočil na základnu Africké unie v Somálsku, 63 mrtvých

Ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb zaútočili na jihu Somálska na základnu Africké unie. Zabito bylo podle vysokého představitele somálské armády mnoho keňských vojáků. Mluvčí hnutí Šabáb tvrdil, že islamisté zabili 63 vojáků a základnu obsadili. Armáda se podle zdrojů agentury AFP nyní snaží základnu dobýt zpět.

Útočníci nejprve přijeli vozem s výbušninou k bráně základny Africké unie poblíž města Elade u hranic s Keňou a další bojovníci poté zahájili palbu. „Sebevražedný vůz explodoval u brány základny a útočníci vtrhli dovnitř,“ upřesnil jeden ze somálských důstojníků.

Základna Ceel Caddo leží asi 500 kilometrů západně od hlavního města Mogadišo a slouží v ní příslušníci keňské armády. Mluvčí islamistických milicí Šabáb prohlásil, že jeho muži základnu obsadili a že vojáci Africké unie ze základny po útoku utekli.

Jednotky Šabáb, napojené na teroristickou síť Al-Káida, podnikají útoky ve východní Africe, kde se snaží vytvořit islámský stát a zavést v něm právo šaría. Díky spojení armád několika afrických zemí se Šabáb podařilo vytlačit z Mogadiša, teroristé ale kontrolují některé venkovské oblasti.