Trump k Obamově poselství: Něco nudnějšího jsem už dlouho neslyšel

Za nudný, pomalý a letargický označil projev amerického prezidenta Baracka Obamy o stavu unie republikánský favorit prezidentských voleb Donald Trump. Americká média vesměs soudí, že Obama se v posledním tradičním poselství zapojil do debaty o svém nástupci v křesle Bílého domu. Nepodpořil sice žádného demokratického kandidáta, ale obořil se právě na Trumpovy kontroverzní výroky.

„Jsou zde tací, kteří nám říkají, abychom se báli budoucnosti. Kteří říkají, že bychom u změn měli dupnout na brzdy. Kteří slibují obnovit minulou slávu tím, že dostaneme pod kontrolu některou skupinu či myšlenky, které ohrožují Ameriku,“ řekl Obama.

Tím podle USA Today očividně narážel na Trumpovo volební heslo „Make America Great Again“ (učiňme Ameriku opět skvělou) a na jeho prohlášení o tom, že je třeba postavit zeď podél hranic s Mexikem či zakázat do země vstup muslimům.

O Obamově kritice Trumpa se zmiňuje i list The New York Times, agentury Reuters a AP nebo televize ABC News.

Trump k prezidentově poselství na Twitteru napsal, že už dlouho neslyšel tak nudný a nesouvislý projev a že bylo velmi obtížné udržet při jeho poslechu pozornost. Dodal, že Spojené státy potřebují mít co nejdříve nového vůdce.

Obamův projev byl podle AP dosud nejzásadnějším vstupem současného šéfa Bílého domu do klání o prezidentské křeslo. Žádného demokratického kandidáta Obama dosud nepodpořil a před několika dny prohlásil, že tak během primárek neučiní. Také řekl, že nebude volit žádného demokratického kandidáta, pokud ten nebude souhlasit se zbraňovou reformou.

AP poznamenala, že v poselství Obama jasně ukázal svou rozhodnost a připravenost hájit svůj odkaz a zároveň ukázat demokratům, jaký by podle něj měl být další vývoj. Záviset to ale bude na tom, zda si Američané v listopadu zvolí takového nástupce, který ještě více zakotví Obamovu zdravotnickou reformu, který bude pokračovat ve vstřícné politice k životnímu prostředí či který podpoří imigrační programy.

Žantovský: Projev mi připadal trošku odbytý

Kriticky se k Obamově poselství vyjádřil v pořadu Události, komentáře i ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský. Projev mu prý připadal trošku odbytý vzhledem k tomu, že Obama je skvělý rétor. “Citová stránka projevu byla výborná, ale byly tam věci, které na mě působily téměř nepochopitelně. Například když Obama mluví o globálním oteplování a klimatických změnách, tak vypočítává, co všechno Spojené státy udělaly ve větrné energii, v solární energii a tak dále a jak to krásně funguje. A pak dodává, že benzin za třináct korun za litr také není k zahození,“ uvedl Žantovský.

Kritizoval i zahraničněpolitickou část projevu. „Obama říká, že Rusko navzdory tomu, že mu ubývají zdroje, podporuje Ukrajinu a Sýrii, tedy státy, které se snaží vzdálit z ruského okruhu vlivu, a tím uvádí v nebezpečí celý mezinárodní systém, který byl vytvořen po druhé světové válce. V těch dvou větách je osm nebo devět naprosto elementárních nepřesností,“ prohlásil Žantovský.