Izraelci stíhali podezřelého palestinského řidiče, štáb ČT byl u toho

PODÍVEJTE SE: Štáb ČT zachytil policejní honičku v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Jeruzalém zažívá už pátý měsíc teroristických útoků. Kvůli napadením nožem, střelnou zbraní nebo najíždění do lidí autem platí ve městě nejpřísnější bezpečnostní opatření. Uprostřed napjaté atmosféry se blízkovýchodnímu štábu ČT podařilo natočit dramatickou policejní honičku v ulicích.

Izraelská policie hlídkuje v prastarých uličkách Jeruzaléma, hlídá přístupy ke svatým místům, namátkově kontroluje cestující v linkovém autobuse. Cílem jsou Palestinci – hlavně ti ze Západního břehu.

„Za poslední tři měsíce v Izraeli bohužel zemřelo dvacet čtyři Izraelců a na tři sta bylo zraněno. Policejní operace proto pokračují,“ konstatoval mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld.

Štáb ČT zažil policejní honičku uličkami židovské ortodoxní čtvrti na vlastní kůži. Nabourané auto za sebou nechávalo jasnou kouřovou stopu a nakonec narazilo naposledy. Jízdní policista řidiče okamžitě zadržel. Krvácející Palestinec se vzpouzel.

Zadržený palestinský řidič
Zdroj: ČT24

„Snažil se uprchnout před policií. Během honičky ohrozil nevinné lidi. Připojil jsem se se svým autem k pronásledování jeho vozu a tady jsem ho zatkl,“ podotkl Rosenfeld. Zbraně ani výbušniny se nakonec u zadrženého řidiče nenašly. Policie teď musí zjistit, jestli jde o potenciálního teroristu nebo zloděje aut.

Útoky nožem ve větší míře začaly kvůli sporům o posvátná místa na jeruzalémské Chrámové hoře, kde jsou dvě významné mešity a stával tam židovský chrám. V poslední době tam přicházelo stále více Židů, kteří mají podle dlouhodobého ujednání právo místo jenom navštěvovat, ale ne se tam modlit.

Palestinci z rostoucího počtu příchozích, mezi nimiž byli také někteří členové izraelské vlády, usoudili, že Izrael chce dosavadní režim změnit a povolit tam také židovské modlitby, což by považovali za znesvěcení.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Podle bilance agentury AP přišlo za poslední tři měsíce o život 24 izraelských civilistů a vojáků. Asi dvě třetiny z nejméně 139 palestinských obětí byly podle Izraele pachateli přistiženými při útocích. Ostatní zahynuli při střetech s izraelskými bezpečnostními složkami.

Izraelská vláda tvrdí, že palestinské vedení k násilnostem přispívá tím, že je jednoznačně neodsuzuje. Palestinci jsou zase toho názoru, že za násilím je ve skutečnosti situace, v níž Palestinci dlouhodobě žijí bez naděje získat vlastní stát.

Rozhovory o mírovém řešení současné situace zamrzly v loňském roce. Palestince navíc pobuřují kroky Izraele, který i přes mezinárodní kritiku nadále buduje další osady na Západním břehu.