V Británii stávkují mladí lékaři, provoz nemocnic je částečně ochromen

Asi deset tisíc mladých britských lékařů zahájilo ráno 24hodinovou protestní stávku proti finančním a pracovním podmínkám nových smluv. Lékaři v Británii stávkují kvůli příjmům jen zřídka – naposledy se podobný protest konal v roce 1975, kdy lékaři usilovali o proplácení přesčasů. Současná stávka potrvá do středečního rána.

Nemocnice musely odložit kolem 4000 plánovaných ošetření a chirurgických zákroků. Zrušily mnoha dalším pacientům schůzky, vyšetření a testy. Zároveň vyzvaly obyvatele, aby se snažili řešit případné menší zdravotní problémy s lékárnami. Stávka ale přímo nezasáhla naléhavou péči a pohotovost.

Sporné finanční a pracovní podmínky se týkají 55 000 lékařů před atestací, kteří tvoří třetinu mediků ve veřejném zdravotnictví. Odmítají nové finanční a pracovní podmínky a vyhrožují dalšími stávkami na konec měsíce a začátek února, pokud jim vláda nevyhoví.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Ivan Kytka, příčiny stávky jsou v zásadě tři: Nové tarify navrhované vládou by pro lékaře znamenaly menší příplatky za víkendové a noční služby. Lékaři se zároveň obávají, že konzervativní vláda směřuje k postupné privatizaci britského systému státního zdravotnictví. Třetím důvodem je strach o zdraví pacientů. Vláda totiž navrhuje přechod na sedmidenní lékařskou péči, což by znamenalo, že by pacienti mohli navštěvovat své obvodní lékaře a podstupovat lékařská vyšetření v nemocnicích o víkendech. To by pro lékaře znamenalo větší zátěž a větší nebezpečí případných chyb.

Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt označil stávku za „naprosto zbytečnou“ a vyzval zástupce stávkujících, aby se vrátili k jednacímu stolu. „Máme některé rozdílné názory s (lékařskými odbory) BMA v otázce platů. Ale chceme všem pacientům používajícím NHS slíbit stejnou kvalitu zdravotní péče každý den v týdnu,“ uklidňoval veřejnost Hunt.

Konzervativní premiér David Cameron v pondělí prohlásil, že stávka vážně ohrozí zdraví pacientů, a vyzval lékařské odbory, aby protest odvolaly. Také Sdružení pacientů stávku odsoudilo a varovalo, že to bude mít vážný dopad na pacienty a jejich bezpečnost. Pacienti se podle sdružení stávají nevinnou obětí sporu mezi lékaři a vládou.

Představitelka veřejného zdravotnictví v Anglii NHS Anne Rainsberryová ujistila, že úřady přijaly opatření, aby se zajistila veškerá nezbytná péče a aby se případné mimořádné situace rychle vyřešily. Je podle ní i dohoda s BMA, že například při hromadné havárii se místní lékaři vrátí rychle do práce.

Podle průzkumu požadavky a stávky mladých lékařů podporují dvě třetiny obyvatel, pokud je plně zajištěna pohotovostní zdravotní služba. Bez zajištění pohotovosti podpora klesá na 44 procent. Jasně se proti stávce za všech okolností vyjádřilo jen 16 procent respondentů.

Mladí lékaři chtěli stávkovat už před Vánocemi, ale dali prostor dalším jednáním o sporu, který se týká platů a dalších pracovních podmínek. V pondělí ovšem odborový svaz BMA konstatoval, že vyjednávání ztroskotalo.

Lékaři v Británii stávkují kvůli příjmům jen zřídka. Naposledy se podobný protest mladých lékařů konal v roce 1975, kdy protestující usilovali o proplácení přesčasů.

Vydáno pod