Při náletech v Iráku byl zraněn mluvčí Islámského státu

Při náletu v centrálním Iráku byl zraněn jeden z vůdců takzvaného Islámského státu – Abú Muhamad Adnání. Informuje o tom CNN s odkazem na velitelství spojeneckých sil v zemi. Při útoku údajně ztratil hodně krve a radikálové ho převezli do nemocnice v Mosulu. Adnání je oficiálním mluvčím teroristické organizace – úřady jeho pohyb před náletem sledovaly několik měsíců.

Adnání je ze syrské provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iráku v řadách Al-Káidy. Před deseti lety byl v zajetí amerických vojáků v Iráku a strávil nějaký čas i ve vazbě. Teď je řazen k hlavním propagandistům IS. V roce 2014 prohlásil, že se Islámský stát snaží založit moderní chalífát.

Podle znalce IS Williama McCantse z centra Brookings by ztráta Adnáního byla velkou ztrátou pro vůdce IS abú Bakra Bagdádího. „Uvažovalo se o něm jako o možném nástupci Bagdádího,“ řekl McCants. Adnání prý je Bagdádího poradce.

Americké ministerstvo zahraničí Adnáního oficiálně označilo za teroristu v srpnu 2014. Spojené státy loni vyhlásily odměnu 5 milionů dolarů za informace vedoucí k jeho dopadení.