Místo do Evropy na Kubu. Američané vyslali střelu Hellfire špatným směrem

Během vojenského cvičení v roce 2014 vyslaly Spojené stát omylem deaktivovanou protitankovou střelu Hellfire na Kubu – v rámci cvičení ale měla směřovat do Evropy. Informoval o tom list The Wall Street Journal. Pokud střela skutečně končila na Kubě, znamená to pro USA ztrátu značně citlivé vojenské technologie.

Původně odletěla střela počátkem roku 2014 na palubě letadla ze Spojených států do Španělska, kde měla být využita při cvičení NATO. Z nejasných důvodů byla ale naložena na kamion, který jí převezl do Německa a odtud podle všeho z Frankfurtu nad Mohanem odletěla na Kubu.

Podle listu nyní probíhá na americké straně vyšetřování, aby se zjistilo, jak mohla být střela omylem vyslána směrem na Kubu. Americká vláda se zase pokouší přimět Havanu, aby střelu vrátila.

Střela vzduch-země Hellfire byla vyvinuta jako protitanková zbraň. V rámci tažení proti terorismu se stala jedním z klíčových prostředků, které USA proti teroristům používají. Ve výzbroji ji mají mimo jiné i bezpilotní stroje, které podnikají nálety na pozice radikálů.