Policie v Paříži zastřelila podezřelého muže s nožem. U sebe měl islamistické symboly

Policie na severu Paříže zastřelila muže, který se údajně pokusil dostat s nožem na policejní stanici. Na sobě měl vestu s falešnými výbušninami. Policie u něj našla list papíru s vlajkou organizace Islámský stát a s ručně psaným textem v arabštině.

Incident se odehrál v 18. pařížském obvodu ve čtvrti Goutte-d'Or, která patří k oblastem s nejvyšším podílem přistěhovalců ve francouzské metropoli. Bližší podrobnosti o události zatím nejsou známy. Podle některých informací zaútočil muž na příslušníky policie stojící před stanicí, podle jiných se pokusil dostat přímo do budovy. Svědek prý zaslechl dva až tři výstřely.

Rozhlasová stanice France Info uvedla, že útočník měl na sobě pás s dráty, na němž mohla být upevněná výbušnina. Přivolaný tým pyrotechniků ale podle francouzských médií zjistil, že se jedná o atrapu. „Zařízení neobsahovalo výbušniny,“ potvrdil agentuře AFP mluvčí ministerstva vnitra. Zastřelený muž údajně při útoku vykřikoval Alláhu Akbar (Bůh je veliký). 

Policie už zná totožnost útočníka - šlo o marockého radikála

Útočníkem byl podle policie 20letý marocký džihádista Salah Alí, který byl v roce 2013 zapleten do jedné loupeže na jihu Francie. V textu kromě jiného vysvětlil svůj dnešní čin jako pomstu za útoky, které vede Francie se spojenci proti islamistům v Sýrii. Policie pátrá, kdy a odkud do Paříže přijel a kde zde bydlel.

Server 20 minutes uvedl, že útočník mohl mít přinejmenším jednoho společníka, kterého prý ale policisté zadrželi. Kromě ulice, kde se incident odehrál, uzavřela pařížská policie také část dvou linek metra i některé školy ve čtvrti Goutte-d'Or. Mimo provoz je v souvislosti s incidentem také lanovka vedoucí k turisty oblíbené bazilice Sacré-Coeur ve čtvrti Montmartre, která rovněž leží v 18. pařížském obvodu.

Obyvatele okolí místa činu policisté vyzvali, aby zavřeli okna a nevycházeli na balkóny. Na místo útoku vyrazil už i ministr vnitra Bernard Cazeneuve, který se spolu s prezidentem Francoisem Hollandem účastnil vzpomínkové akce na lednové teroristické útoky na nádvoří pařížské policejní prefektury.

K incidentu došlo v den prvního výročí teroristického útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, při kterém zahynulo 12 lidí. Následně loni v lednu zahynulo při atentátech dalších pět lidí a policie zastřelila tři útočníky.