Írán obvinil Saúdy z útoku na své velvyslanectví v Jemenu, koalice to popřela

Írán obvinil Saúdskou Arábii z útoku na íránské velvyslanectví v jemenské metropoli Saná. Útok si prý mezi personálem vyžádal několik raněných a budovu poškodil. Mezinárodní koalice vedená Rijádem, která útočí na šíitské povstalce v Jemenu, to ale následně popřela. Mezi Íránem a Saúdskou Arábií se o víkendu rozhořel spor kvůli popravě šíitského duchovního.

„Odpovědnost za poškození budovy velvyslanectví a zranění několika členů personálu nese Saúdská Arábie,“ oznámil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hosejn Džaberí Ansárí. „Jde o porušení všech mezinárodních dohod o ochraně diplomatických misí,“ citovala ho státní televize. Teherán zároveň zakázal dovoz veškerého zboží ze Saúdské Arábie.

„Koalice nevedla žádnou operaci proti komplexu íránské ambasády či v jejím okolí,“ citovala koaliční prohlášení saúdskoarabská agentura SPA. Zpravodaj agentury AP šel osobně budovu obhlédnout a prohlásil, že na ní nevidí žádné škody. Totéž podle agentury Reuters vypověděli i obyvatelé čtvrti v Saná.

Podle mluvčího koalice letadla útočila v Saná ve středu na pozice, odkud povstalci odpalovali rakety. Ti podle něj často útočí z oblastí obývaných civilisty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spor vyostřila poprava šíitského duchovního

Rijád tento měsíc vypověděl diplomatické a obchodní vztahy s Íránem kvůli jeho kritice popravy šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra v Saúdské Arábii. V Íránu proti jeho zabití protestovali lidé u zastupitelských úřadů Saúdské Arábie a velvyslanectví v Teheránu a konzulát v Mašhadu poškodili.

Íránští politici to považují za nepřijatelné vandalství, avšak Nimrovu smrt označují za likvidaci nepohodlného kritika Rijádu. Nimr byl popraven ve skupině 47 osob odsouzených za teroristickou činnost.

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán v rozhovoru pro časopis The Economist popravu šíitského duchovního bránil. Saúdskoarabský soud prý nečiní žádné rozdíly mezi tím, jestli je souzená osoba šíita či sunnita. „Posuzuje trestný čin… a vynáší verdikt,“ konstatoval princ.

Že by došlo na válku s Íránem, princ nepředpokládá. „To je něco, co absolutně nepředvídáme. A kdokoli na to tlačí, neuvažuje rozumně. Protože válka mezi Saúdskou Arábií a Íránem by byla začátkem obrovské katastrofy v regionu… Takovou věc nemůžeme dopustit.“

V Jemenu stojí Írán za povstaleckými šíity, kteří od roku 2014 bojují proti vládě v Saná a jejichž oddíly obsadily nejenom hlaví město, ale také province na západě a jihu země. Koalice vedená Saúdskou Arábií hájí v konfliktu zájmy jemenské vlády.