Sociální sliby i ochrana hranic – dva měsíce před volbami Fico sází na jistá témata

Na Slovensku pozvolna začíná hlavní fáze předvolební kampaně. Tamní parlamentní volby se konají už za dva měsíce a strany, v čele s vládnoucím SMER-SD, nešetří sliby. Strana Roberta Fica sází na silnou kombinaci sociální podpory spolu s ochranou země před uprchlíky a terorismem. Podobná strategie se přitom premiérovi vyplácí, jak ukazují aktuální průzkumy.

Že Ficova sociální demokracie volby opět vyhraje, nyní téměř nikdo nepochybuje. Hlavní otázkou je, zda SMER získá dostatek hlasů k tomu, aby mohl vládnout sám. Dlouhodobě si drží podporu těsně pod 40 procenty. Ostatní strany s jedinou výjimkou zatím nepřekračují desetiprocentní hranici.

Podle expertů bude nová vláda Slovenska záviset paradoxně na výsledku malých stran, které se do parlamentu nedostanou. Mohou totiž zahrnout až pětinu odevzdaných hlasů – právě o ně bude Fico podle všeho usilovat.

„Představme si, že SMER získá ve volbách 40 %, ale propadne 20 % hlasů. SMER by z toho zbytku mohl teoreticky získat polovinu. Právě to je zisk, který by mu přinesl jednobarevnou vládu,“ dodává sociolog Martin Slosiarik.

Měsíc do slovenských voleb (zdroj: ČT24)

Největší slovenská strana se snaží využít toho, co zafungovalo minule – tedy štědré sociální sliby. Dřívější výhody pro studenty, důchodce a nízkopříjmové skupiny doplnila o stavbu dotovaných bytů pro mladé a učitele, vytvoření sta tisíc nových pracovních míst nebo jízdné autobusem k vlaku zdarma. Konečný účet může přijít na 27 miliard korun. „Podle mě se tohoto tématu bude držet až do voleb, což je z hlediska řešení reálných problémů vlastně výstřel naslepo,“ dodává politolog Grigorij Mesežnikov.

Ani výsledek pod 50 procent ale Ficovu stranu nemusí zbavit moci. Opozice totiž nemůže delší dobu najít společnou řeč a je silně rozdrobená. Některé z partají by navíc případnou Ficovu pozvánku ke spoluvládnutí zřejmě neodmítly.