Za podporu autonomie Kurdů dostanete lekci, hrozí Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se kvůli podpoře kurdské autonomie střetl se spolupředsedou prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattinem Demirtaşem. HDP podle něj dostane lekci od lidu i justice. Konflikt prezidenta s šéfem prokurdské strany přichází v době, kdy turecké bezpečnostní síly při operaci na jihovýchodě země zabily už desítky Kurdů.

Kurdské organizace sdružené v Kongresu demokratické společnosti (DTK) o víkendu přijaly rezoluci požadující vytvoření autonomního regionu pro Kurdy v Turecku. Kurdové podle ní nepřestanou bojovat, dokud nedosáhnou vlastní regionální vlády. Podle DTK je autonomie jedinou možností, jak vyřešit kurdský problém. Jediné autonomní území s vlastní správou mají Kurdové od počátku 90. let na severu Iráku.

Spolupředseda HDP v reakci na víkendový kongres prohlásil, že jeho strana podporuje princip větší samosprávy Kurdů. Už v pondělí turecká agentura Anadolu uvedla, že státní zástupce zahájil vyšetřování Demirtaşe pro pobuřování a narušování ústavního pořádku. 

Demirtaşovy výroky kritizoval i turecký premiér Ahmet Davutoglu. HDP podle něj není pravou politickou stranou. Davutoglu také řekl, že nikdy nebude jednat s nikým, kdo ohrožuje celistvost a integritu Turecka.

Selahattin Demirtaş
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Premiér lídry HDP obvinil ze zvyšování napětí

Už v sobotu Davutoglu zrušil plánovanou schůzku s lídry HDP s tím, že zvyšují napětí svými požadavky na zastavení bojových operací na jihovýchodě země. Davutoglu také obvinil Demirtaşe ze zrady poté, co se spolupředseda HDP ve středu setkal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a odsoudil listopadové sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem.

Turecko nasadilo do operace na jihovýchodě země na 10 000 vojáků a jeho bezpečnostní síly už zabily více než 210 příslušníků zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami pohřbily letos v létě dvouleté příměří, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a Iráku. Kromě radikálních islamistů tam útočí i na tábory PKK. Tuto organizaci, která od roku 1984 bojuje za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku, považuje Turecko, USA i EU za teroristickou. Její třicetiletý boj si dosud vyžádal na 45 000 obětí.

Erdogan nešetřil kritikou ani vůči svým zahraničním protějškům

Turecký prezident se před odletem na oficiální návštěvu Saúdské Arábie opřel i do syrského prezidenta Bašára Asada. Jeho vládu obvinil z „nemilosrdného zabití“ 400 000 lidí.
Erdogan, který má během dvoudenní návštěvy Rijádu jednat o situaci v Sýrii, boji proti terorismu či energetické spolupráci, také kritizoval Rusko za podporu Asada.

„Nikam se nedostanete, když budete podporovat režim, který nemilosrdně zabil 400 000 nevinných lidí konvenčními a chemickými zbraněmi,“ uvedl. Podle agentury AP mínil nejspíš podporu Moskvy, která se do války v Sýrii přímo zapojila na straně Asadova režimu letos v září.

Čtyřletá občanská válka v Sýrii si podle dosud uváděných odhadů Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) vyžádala na 300 000 obětí. Skoro 12 milionů lidí vyhnala z domovů, z toho přes čtyři miliony za hranice Sýrie.