Francouzské stíhačky se zaměřily na Islámský stát i v Libyi

Francouzské letectvo vyslalo svá letadla k pozorovacím letům nad oblasti Libye, v nichž působí radikálové z organizace Islámský stát (IS). Dvě průzkumné mise nad severem země byly podniknuty 20. a 21. listopadu a zaměřily se zejména na okolí měst Syrta a Tobrúk. Podle zdroje z prezidentského úřadu se plánují další. Je to poprvé, kdy Paříž přiznala, že je zapojená do operací v Libyi.

Francouzská stíhačka Rafale startující z lodi Charles de Gaulle
Zdroj: Reuters

Informace se objevila krátce před příletem prezidenta Francoise Hollanda na letadlovou loď Charles de Gaulle. Francie ji vyslala do Středozemního moře po atentátech v Paříži, aby posílila útoky na IS v Sýrii. Francouzská letadla se od loňska účastní bojů proti IS v Iráku a od letošního září také v Sýrii.

Přesun bojovníků IS do Libye zřejmě souvisí s tím, že se pro radikály komplikuje přístup do Sýrie. V Tunisku byli v polovině listopadu zadrženi dva Francouzi, kteří se chtěli zřejmě připojit k IS v Libyi. Islámský stát má v této severoafrické zemi podle odhadů až tři tisíce lidí.

Podle expertů se snaží členové IS vyvolat napětí mezi národem Tuarégů a Tubúů, kteří obývají jih Libye. Vystupňování jejich rivality by mohlo vést k destabilizaci celé oblasti až po Čad a Súdán. Italský premiér Matteo Renzi řekl, že západní svět je stále více znepokojen nárůstem vlivu IS v Libyi. „Hrozí, že se Libye stane dalším místem, kde bude nutné naléhavě zasáhnout,“ sdělil Renzi.

Libye se po revolučním roce 2011 nedokázala vymanit z chaosu ani ustavit fungující státní instituce. Má dvě vlády a dva parlamenty a tamní bezpečnostní situaci zhoršuje rivalita ozbrojených skupin, které se podílely na sesazení vlády Muammara Kaddáfího.

IS prý učí své lidi v Libyi pilotovat civilní letadla

Letecký simulátor
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Radikálové z IS se podle listu Aš-Šark al-Avsat učí v okolí severolibyjské Syrty pilotovat civilní letadla. Mají k dispozici nejméně jeden moderní simulátor, který mohl být odcizen na některém libyjském letišti. Libyjská armáda se několikrát neúspěšně pokusila obsadit základnu, na níž se tento výcvik koná.

Aš-Šark al-Avsat píše, že simulátor o velikosti malého automobilu umožňuje výuku startu a přistávání letadla, má radarovou obrazovku a komunikační zařízení umožňující kontakt s řídící věží. Islámský stát jej má k dispozici od října.

Zpráva vyvolává znepokojení především v souvislosti s atentáty spáchanými v USA v roce 2001, při nichž Al-Káida použila lidi, kteří uměli ovládat civilní letadla.

Odborníci OSN pověření sledováním IS a skupin napojených na Al-Káidu ve zprávě z tohoto týdne uvádějí, že většina členů IS působících v Libyi je soustředěna v Syrtě, ale nedaří se jim pronikat dál, protože pro to nemají dostatečnou místní podporu. Přesto ale IS považuje Libyi za nejslibnější prostor pro rozšíření svého chalífátu, který už skupina vyhlásila na části území Iráku a Sýrie.