S kontroverzními výroky proti muslimům Trump narazil, v průzkumu ztratil dvanáct procent

Voličské sympatie k dlouhodobě nejoblíbenějšímu uchazeči o republikánskou nominaci na prezidenta Donaldu Trumpovi spadly ze 43 na 31 procent. Jde o největší propad od července. Stalo se tak po sérii prohlášení zaměřených proti muslimům. Podobně dopadla nevole sympatizantů i na druhého v pořadí Bena Carsona, který syrské uprchlíky přirovnal k vzteklým psům. Vyplývá to z pátečního průzkumu agentury Reuters.

Miliardář a podnikatel Donald Trump láká voliče na prosté slogany a rázná řešení problémů Ameriky, často přitom staví na boji s migranty. Po teroristických útocích v Paříži využil příležitost a několikrát se ostře opřel do muslimů. V médiích prohlásil, že by měl být například vytvořen registr vyznavačů islámu žijících ve Spojených státech. Trumpovi kritici přirovnali nápad k evidenci Židů nacisty.

Trump by prý rovněž podpořil prověrky náboženského přesvědčení uchazečů o azyl v USA či zavření některých mešit. Zřejmě největší kritiku ale vzbudilo jeho prohlášení, že po teroristických útocích na New York a Washington v září 2001 tisíce muslimů v USA oslavovaly. Tento svůj výrok byl nucen korigovat, když jej média usvědčila ze lži.

Další kandidáti zaostávají v průzkumech

Razantní propad voličské podpory ale nedokázal využít žádný jiný republikánský kandidát. Druhý nejsilnější konkurent Ben Carson totiž přistoupil k podobně ostré rétorice jako Trump. Zatímco v předcházejícím průzkumu si držel 27 procent, aktuálně by ho volilo jenom patnáct procent.

Skóre kandidátů na dalších místech pak vzrostlo spíš mírně. Jde o senátory za Floridu a Texas Marca Rubia a Teda Cruze s osmi procenty a někdejšího floridského guvernéra Jeba Bushe, který má o procento méně. První primárky proběhnou za dva měsíce ve státech Iowa a New Hampshire, osobu prezidenta pak budou Američané volit za rok.