Řecko dostane 86 miliard eur. Podmínka? Tvrdé reformy

Řecko dostane další část pomoci od evropských institucí. S mezinárodními věřiteli se totiž dohodlo na finančních reformách, kterými si otevřelo cestu k další finanční pomoci. Tříletý záchranný program má k dispozici 86 miliard eur (v přepočtu 2,3 bilionu korun). Evropská centrální banka nedávno uvedla, že čtyři hlavní řecké soukromé banky budou pro přežití potřebovat až 14 a půl miliardy eur.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos uvedl, že plán čeká na schválení tamního parlamentu a dohodu by tak v pátek měli potvrdit náměstci ministrů financí eurozóny. To by mělo umožnit vyplacení dalších dvou miliard eur (54 miliard korun) z dohodnuté pomoci a poskytnutí deseti miliard eur na rekapitalizaci řeckých bank.

Rozhovory o vyplacení další části pomoci měly skončit v polovině letošního října. Zablokovaly je ale neshody kolem pravidel pro zabavování nemovitostí při nesplácení hypoték a pro správu daňových nedoplatků.

Záchranný balík nemusí být tak štědrý

Řecká ekonomika v první polovině letošního roku rostla, ve třetím kvartálu ale hrubý domácí produkt klesl oproti předešlému čtvrtletí o 0,5 procenta. Ekonomiku totiž v létě zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.

Evropská centrální banka koncem října uvedla, že čtyři hlavní řecké soukromé banky budou pro své přežití potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur. Záchranný program pro Řecko přitom na jejich rekapitalizaci počítal s částkou až 25 miliard eur. Nižší kapitálové potřeby bank podle Evropského stabilizačního mechanismu zřejmě povedou k tomu, že celkový objem záchranného balíku bude menší než předpokládaných 86 miliard eur.

Dohady o hazardu

Řecko a mezinárodní věřitelé se ještě navíc dohodli na zdanění sázek v hazardních hrách
dominantní řecké sázkové společnosti OPAP, uvedl řecký ministr financí. Daní z hazardu se Atény se snaží zajistit si vyšší rozpočtové příjmy. Jedním ze spoluvlastníků OPAP je český podnikatel Jiří Šmejc.

Daň z hazardu podle Řecka přinesen do státní pokladny ročně až 400 milionů eur. Opatření patří do balíku kroků, které musí Řecko tento týden schválit, aby si uvolnilo dvě miliardy eur z mezinárodního úvěrového programu, a zhruba deset miliard eur na rekapitalizace čtyř největších bank.