Muslimové vyjadřují soustrast, obávají se ale, že se negativní nálady obrátí proti nim

Muslimské komunity v Česku i ve světě odsuzují teroristické útoky v Paříži, ke kterým se hlásí Islámský stát. Ústředí muslimských obcí v České republice také vyjádřilo soustrast rodinám zemřelých a zraněných, stejně jako solidaritu s celou Francií. Předseda organizace se však obává možného vystupňování negativních nálad vůči muslimům v Česku.

„Ať už je aktérem kdokoliv, tak tento čin naprosto odsuzujeme, nemůžu najít sebemenší odůvodnění, že někdo takto smýšlí a činí,“ řekl Muneeb Hassan Airawi, který je dlouholetým představitelem brněnské muslimské komunity. Podobné teroristické činy podle něj nemají žádnou oporu v islámu jakožto náboženském učení. Víru prý teroristé zneužívají k ospravedlnění zrůdných činů.

Odsouzení útoků zaznívá i z Rady muslimských duchovních v Saúdské Arábii. Autorita sunnitského islámu imám káhirské mešity Muhammad Ahmad Tájib je označil za odporný čin. „Islám neschvaluje teroristy a tyto činy odporují milosrdenství, jež islám přinesl světu,“ sdělila rada duchovních v prohlášení. Zničení terorismu na celém světě podle ní potřebuje soustředěné úsilí, které bude vycházet z „jednotného morálního postoje“.

„Nadešel okamžik, kdy se celý svět musí sjednotit k boji proti této zrůdě. Tyto činy jsou v rozporu s veškerými náboženskými i lidskými hodnotami a odporují všem civilizacím,“ řekl šajch Tájib.

Lidé uctívají oběti útoku v Paříži před francouzskými ambasádami
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Čeští muslimové se obávají, že na ně události negativně dopadnou

V minulosti muslimové v Brně po podobných událostech pociťovali negativní postoj části veřejnosti, totéž se podle Airawiho může stát i nyní. „Minimálně k verbálním útokům dojde,“ uvedl. Už v uplynulých dvou měsících se podle něj muslimové v Brně stávali častěji terčem verbálních útoků. V noci na pátek jim někdo polil motorovým olejem mešitu. V srpnu neznámí útočníci rozbili dvě okna.

„Hledáme teď nejlepší možnost jak upozornit členy komunity, aby si dávali trochu větší pozor,“ doplnil Airawi. V Brně žije podle dostupných informací několik stovek muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita.

Předseda muslimských obcí v ČR Alrawi: V Paříži útočili na islám (zdroj: ČT24)

Podle francouzského politologa a sociologa žijícího v Praze Nicolase Maslowského by však události zřejmě neměly posílit antimuslimské nálady mezi Francouzi. „Tato tragédie sjednotí Francii, podobně jako se to stalo po útocích na satirický týdeník Charlie Hebdo,“ připomněl Maslowski atentáty z letošního ledna, jejichž obětí se stalo 17 lidí. Maslowski ocenil, že ani tehdy nebylo vraždění extremistů zneužito k atakům vůči muslimům, kterých je ve Francii odhadem asi deset procent populace. Francouzi se tehdy omezili čistě na kritiku islamistických teroristů.

Teroristické útoky ve Francii pak odsoudila rovněž pražská muslimská obec. „Muslimská obec hluboce soucítí s oběťmi ve Francii, které zemřely při teroristickém útoku. Razantně odsuzujeme jakékoliv násilí na kterékoli bytosti. A opět důrazně opakujeme, že tyto činy nemají a nikdy nic neměly společného s islámem,“ uvedla v prohlášení.

Nejvíce obětí si během teroristických útoků večer v pátek 13. listopadu vyžádal incident v hudebním klubu Bataclan, kam vtrhly čtyři střelci. U restaurace Petit Cambodge zase začal neznámý útočník pálit ze samopalu. Současně došlo ke střelbě i u dalších podniků a ke třem výbuchům u nedalekého fotbalového stadionu Stade de France. Se 129 potvrzenými oběťmi jde o nejtragičtější teroristický útok v Evropě od atentátů v Madridu před jedenácti lety.