Život albínů v Tanzánii ohrožují pověry, hrozí jim ztráta končetin i života

HORIZONT ČT24: V Tanzánii se rodí nejvíce albínů na světě (zdroj: ČT24)

Narodit se v Tanzánii bez melaninu se takřka rovná rozsudku smrti. Albinismus s sebou často přináší například problémy se zrakem, místní albíny však ohrožují především pověry. Praví, že kosti albínů přinášejí štěstí. Lupiči tak neváhají lidem bez zabarvené kůže, useknout končetiny, nebo je zcela usmrtit.

Bez melaninu se v Tanzánii narodila Bibiana Mashambová. Jako albínka musela vždy žít odděleně od společnosti. „Většina lidí nás nenávidí. Snaží se nás ulovit nebo nás nazývají ošklivými jmény,“ zdůvodnila její sestra Tindy Mashambová.

Bibianě Mashambové se ale přihodilo něco horšího – v jedenácti letech přišla o nohu a část ruky. „Do našeho pokoje vrthli lupiči. Přišli, uřízli mi nohu a dva prsty,“ popsala. Stala se obětí místních pověr. Podle Maleny Ruthové z organizace Africké milénium šamani tvrdí, že kosti albínů přinášejí štěstí. „Pokud si seženou končetinu albína, zbohatnou,“ upřesnila. Útokům nebrání ani ti nejpovolanější – tanzánští politici. Někteří spíše věří, že jim albínské ruce a nohy pomohou zvítězit ve volbách.

K výjimkám patří Al Shymaa Kway-Geerová, tanzánská politička, která rovněž trpí albinismem. Snaží se posílit práva tzv. bílých černochů, kterých za posledních let po útocích v zemi zemřelo 75 a další jsou doživotně zmrzačeni.

Bibiana Mashambová alespoň dostala příležitost k rehabilitaci v bezpečí ve Spojených státech, kam ji i se sestrou odvezla organizace Africké milénium. Domů už se vrátit nechce: „Pokud bych se vrátila, mohli by mi vzít další končetiny.“