Stávka palubního personálu Lufthansy zruší stovky spojů

Kvůli stávce personálu německých aerolinek Lufthansa bylo v pátek zrušeno 290 letů a protest se dotkne i spojení Česka s Německem. Na svou trasu nevyletí dvojice odpoledních spojů mezi Prahou a Frankfurtem. Stávka oficiálně začala ve 14:00 hod. Protest má trvat týden.

Hned v pátek postihne stávka stavardů a letušek spoje Lufthansy z Frankfurtu nad Mohanem a z Düsseldorfu. Z Prahy neodletí letadla Lufthansy ve 14:45 a v 19:05 hod. Zrušeny budou rovněž přílety z Frankfurtu v 18:20 a 22:30 hod., uvedla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Dopoledních letů se naopak protest nikterak nedotkl.

„Velmi tohoto kroku litujeme, jinou alternativu ale nevidíme,“ uvedl k zahájení stávky šéf svazu UFO Nicoley Baublies.

Týden protestů, někdy se ale stávkovat nebude

Přestože by protest měl trvat celý týden, odbory jsou připraveny ho zkrátit, pokud Lufthansa vyhoví jejich požadavkům. V dalších dnech může mít různou podobu. Současná stávka má trvat do 23:00 hod. a vztahuje se výhradně na kmenové linky Lufthansy. Její dceřiné společnosti mají létat běžně.

Do konce týdne se protestní akce nicméně nerozšíří na letiště v Mnichově, protože v Bavorsku končí podzimní prázdniny a odbory nechtějí narušovat plány lidí, kteří se vracejí z dovolené. V sobotu stávka potrvá od 06:00 do 23:00 hod. a dotkne se části vnitrostátních a evropských letů vypravovaných z Frankfurtu. V neděli by se podle aktuálního prohlášení odborového svazu nemělo stávkovat vůbec.

Palubní personál německé Lufthansy zahájil stávku (zdroj: ČT24)

Pasažéři mohou letět jindy nebo stornovat letenku

Celkem v pátek Lufthansa zrušila 290 letů, z toho dvacet tři mezikontinentálních spojení. Stávka se tak má dotknout více než 37 tisíc cestujících. Lufthansa nabízí pasažérům možnost bezplatně stornovat letenky nebo je přesunout na jiný termín. Pro cestující, kteří měli ve Frankfurtu přestupovat a jejichž další spojení bylo zrušeno, zamluvila společnost 2500 hotelových pokojů.

Odbory se uchýlily k protestům kvůli při s vedením aerolinek o pracovní a mzdové podmínky. Požadují mimo jiné vyplacení jednorázové prémie k platu ve výši 2000 eur (zhruba 54 tisíc korun) všem stevardům a letuškám Lufthansy. Kromě toho žádají zachování stávajícího programu penzijního zabezpečení, který chce Lufthansa omezit.

Protesty zaměstnanců Lufthansy v posledním roce, zejména pilotů, zesiluje snaha vedení aerolinek o snížení nákladů. Lufthansa se obává, že při zachování současných nákladů nedokáže v budoucnu konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem.