Bomba? Exploze nádrží? USA zachytily v době katastrofy ruského airbusu tepelnou stopu

Americký satelit zaznamenal v době zřícení ruského dopravního letounu Airbus A321 nad Sinají zvýšenou tepelnou aktivitu. Informovala o tom stanice CBS News. Tepelná stopa by tak mohla být například důsledkem náhlé exploze motoru či palivových nádrží, ale i důsledkem výbuchu nálože. Agentura TASS s odvoláním na své zdroje v Káhiře napsala, že vyšetřovatelé nalezli na místě nehody předměty nepocházející z letadla. V ruském Petrohradu mezitím pokračuje identifikace dalších těl obětí.

Sobotní zkázu stroje, který mířil s ruskými turisty z Egypta do Petrohradu, nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Počtem obětí tak jde o nejhorší katastrofu v dějinách ruského civilního letectví.

Podle aerolinek Kogalymavia byl stroj ve vynikajícím stavu a k jeho pádu musely přispět vnější vlivy. Tomu ale neodpovídají data amerického satelitu, který sice v dané oblasti i čase zaznamenal zvýšenou tepelnou aktivitu, stopy po vystřelení jakékoliv rakety ale na záznamech vidět nejsou.

V Egyptě teprve během úterý začala analýza letových záznamů, tzv. černých skříněk. Podle agentury Interfax je už prý ale znám obsah hovorů v kokpitu - na záznamu je údajně slyšet zvláštní zvuk. „Chvíli před zmizením stroje z radaru je zachycen hluk, který není charakteristický pro normální let,“ citovala Interfax nejmenovaného představitele. 

Poslední čtyři minuty letu vedla posádka běžný rozhovor i normální komunikaci s dispečery letiště v Šarm aš-Šajchu. Žádné informace o případných nesrovnalostech v záznamu údajně nejsou. Experti z toho vyvozují, že k tragédii došlo náhle, údajně vlivem poškození pravé části vnitřní paluby letadla.

Islámský stát nemá k útoku odpovídající zbraně

Ke zkáze letounu se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát, které na Sinaji také působí. Islamisté navíc uvedli, že se jedná o odvetu za ruské nálety na jejich pozice v Sýrii. Stejné spekulace se objevily i v médiích. Podle odborníků ale ozborojenci nedisponují zbraněmi, které by dokázaly zamířit a sestřelit objekt ve výšce 9500 metrů.

Útok zvenčí však vyvracejí také egyptské úřady. „Nemyslím si, že mohlo jít o útok. Letiště je tady totiž velmi bezpečné – na 100 procent. Letadlo bylo navíc ve výšce nad 30 tisíc stop, asi deset kilometrů. Což je vysoko, na to aby na něj mohla vystřelit nějaká zbraň,“ uvedl guvernér Jižní Sinaje Khaled Fouda.

Ruské úřady identifikovaly první těla

Ruské úřady už identifikovaly prvních devět těl obětí sobotní havárie. Oznámil to petrohradský vicegubernátor Igor Albin. Soudní ohledání těl provádějí odborníci v Petrohradě, analýza DNA se ale uskuteční v Moskvě.

„Genetické vzorky budou dnes odeslány do (moskevského) střediska forenzní medicíny ruského ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Albin. Předpokládá se, že identifikace potrvá několik měsíců. Teprve až bude totožnost obětí známá, vydají úřady těla příbuzným.

Do Petrohradu v úterý ráno letecký speciál dopravil z Egypta další pozůstatky. Již v pondělí Rusko letecky přepravilo do vlasti více než 140 těl. Moskva uvedla, že s pátráním po mrtvých bude na Sinaji pokračovat tak dlouho, dokud nebudou nalezena všechna těla.

Neznámé kusy byly poslány na analýzu

Na místě katastrofy ruského airbusu na Sinaji se podle ruské agentury TASS údajně našly části, které nejsou komponenty letadla. „Byly poslány na odbornou analýzu," řekl o nalezených předmětech zdroj agentury. TASS dále poznamenala, že oficiálně nález nebyl potvrzen.

Američané již nabídli Rusům pomoc s vyšetřováním. V pondělí ředitel amerických zpravodajských služeb James Clapper uvedl, že zatím nejsou přímé důkazy o tom, že letadlo zničili teroristé, jak se spekuluje. Moskva tvrdí, že prozatím je příliš brzy hovořit o příčinách katastrofy, nejdříve je třeba shromáždit dostatek faktů.