Při výbuchu v klubu v Bukurešti zemřelo nejméně 27 lidí

Nejméně 27 lidí přišlo v pátek večer o život při požáru v hudebním klubu v rumunské metropoli Bukurešti. Dalších 162 osob utrpělo zranění a bylo rozvezeno do nejbližších nemocnic. Většinu obětí tvoří podle zprávy ministerstva vnitra mladí lidé a dospívající mládež. Počet mrtvých může být ještě vyšší, protože stav 25 zraněných je vážný.

Rumunská vláda kvůli neštěstí vyhlásila třídenní státní smutek. Podle státního tajemníka ministerstva vnitra Raeda Arafata jde o vůbec „nejhorší takovou tragédii" v Bukurešti.

Příbuzní obětí přicházejí položit ke klubu květiny
Zdroj: Octav Ganea/Reuters

Podle různých zdrojů bylo v klubu Colectiv kolem 200 až 400 lidí, kteří přišli na představení rumunské metalové skupiny Goodbye to Gravity. To provázela pyrotechnická show, při níž podle některých svědků došlo k explozi a následnému vznícení polystyrénové dekorace na pódiu a obložení zvukové izolace, z něhož se plameny rozšířily na zdi a strop.

Sál zaplnil hustý dým, ve kterém se nedalo dýchat, a mnozí návštěvníci omdlévali. Spousta zraněných utrpěla otravu zplodinami a popáleniny různého stupně, řada lidí přišla o vlasy. Mnozí mají podle zdravotníků zlomeniny, když upadli a vyděšený dav po nich šlapal.

Ministerstvo vnitra upřesnilo, že 26 lidí zemřelo na místě a jeden člověk zemřel po převozu do nemocnice.

Televize Antena 3 hlásila, že ve vážném stavu jsou mimo jiné frontman kapely a také baskytarista. „Lidé v hustém dýmu nebyli vidět. Vypukl naprostý chaos, lidé po sobě šlapali,“ vylíčil jeden z účastníků akce Victor Ionescu televizní stanici Digi 24 situaci, která v klubu nastala.

Další svědek Alin Panduru uvedl, že se požár rozhořel „během 30 sekund“. „Lidé nemohli z klubu ven, protože byl otevřen jen jeden východ a okamžitě vznikla tlačenice,“ sdělil podle zpravodajského portálu Hotnews.

Také podle agentury DPA prchající hosté v panice ucpali jeden ze dvou východů, který byl jako jediný průchozí. Na místě zasahovalo asi 60 sanitek. Rumunský ministr zdravotnictví Nicolae Banicioiu vyzval obyvatele metropole, aby darovali krev a pomohli tak zraněným.

Na tragédii už reagoval rumunský prezident Klaus Iohannis. Na svém Facebooku napsal, že je hluboce zarmoucen: „Je to pro nás velice smutný den. Pro náš národ i pro mě osobně.“