Prezidentské volby v Argentině: Macri a Scioli se utkají podruhé

V prvním kole nedělních prezidentských voleb v Argentině po sečtení 90 procent hlasů z volebních místností velmi těsně zvítězil levicový kandidát a guvernér provincie Buenos Aires Daniel Scioli. Konzervativní opoziční kandidát a dlouholetý starosta Buenos Aires Mauricio Macri v jednu chvíli vedl, nakonec ale získal 34,97 procent hlasů, zatímco Scioli 36,12 procenta. Z výsledku vyplývá, že se oba muži znovu utkají ve druhém kole hlasování, které je plánováno na 22. listopadu.

Pro vítězství již v prvním kole vítěz potřeboval získat 45 procent hlasů, nebo překročit 40procentní hranici a mít více než desetiprocentní náskok na druhého kandidáta.

Scioli, který má podporu končící prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové, šel do voleb jako favorit a mnohé průzkumy předpovídaly, že může zvítězit s více než desetiprocentním odstupem. Takto vyrovnaný souboj analytici nečekali. „Je překvapivé, že mezi kandidáty je jen takto těsný rozdíl,“ citovala agentura AFP sociologa Gabriela Puricelliho.

„To, co se dnes stalo, změní politiku v této zemi,“ řekl Macri po oznámení výsledků svým stoupencům. Jak poznamenala britská BBC, v historii Argentiny jde o vůbec první případ, kdy bude rozhodnuto o vítězi voleb až ve druhém kole.