Sobotka navštívil jordánský tábor pro 80 tisíc lidí: Pomoc musíme navýšit

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil v Jordánsku největší blízkovýchodní utečenecký tábor a vyslovil se pro navýšení finanční pomoci, které z Česka do země proudí. V metropoli Ammán nabídl jordánskému králi pro příští rok finanční podporu ve výši sto milionů korun. V zemi, která se Sýrií sdílí bezmála čtyřsetkilometrovou hranici, žije téměř 700 tisíc běženců.

Jordánské království představuje po Turecku a Libanonu zemi, která je vůbec nejzatíženější pomocí běžencům. Ve státě o rozloze o málo větší než je ta česká (92 tisíc ku 79 tisícům čtverečních kilometrů) žije 6,5 milionu obyvatel, a současně také přes šest set tisíc migrantů z rozvrácené Sýrie a Iráku.

Česká premiérská návštěva vzbudila velkou pozornost nejen v uprchlickém táboře, ale i v celé zemi. Jordánské království vede válku proti Islámskému státu a na svém území hostí přes 630 tisíc syrských uprchlíků. Jakákoliv pomoc ze zahraničí je velmi vítaná.
Jakub Szántó

V zemi stojí i největší běženecký tábor na Blízkém východě – Zaatarí, kde nyní nachází útočiště asi osmdesát tisíc lidí. „To, co jsem dnes slyšel při jednání s jordánským králem i předsedou vlády a zejména se zástupci OSN a neziskových organizací tady v uprchlickém táboře, je, aby dárci se svou pomocí pokračovali. Abychom na ně nezapomněli,“ řekl Sobotka po návštěvě tábora.

„Válka v Sýrii trvá a lidé, kteří utekli do Jordánska, se zatím nemají kam vrátit. Je potřeba, abychom v podpoře pokračovali a v příštích letech ji je potřeba navýšit,“ dodal. Nárůst prostředků pro běžence v zemích, jako je Jordánsko, má vláda projednávat v příštích týdnech.

Ocenil, že peníze, které Česko do tábora poslalo, našly konkrétní využití – jde především o elektrifikaci tábora, díky níž mohly třeba některé školy prodloužit svůj provoz, ale i menší projekty jako vybavení dětského hřiště nebo pořízení šicích strojů do místní dílny.

Premiér si zároveň posteskl, že česká pověst, pokud jde o migraci, neodpovídá jejím skutečným příspěvkům. „Ministerstva zahraničí a vnitra skutečně málo komunikují pomoc, kterou poskytujeme.“

Reportáž: Sobotka Jordánsku nabídl stomilionovou pomoc (zdroj: ČT24)

Peníze potečou na lékařskou i humanitární pomoc

Už v sobotu premiér uvedl, že Česko je v příštím roce připraveno poskytnout Jordánsku pomoc v hodnotě 100 milionů korun. Finance půjdou především na zdravotnický program Medevac, humanitární pomoc nebo na vojenskou spolupráci.

O konkrétních požadavcích Jordánců týkajících se další vojenské spolupráce Sobotka diskutoval také se svým jordánským protějškem Abdalláhem Ansúrem. Zatím šlo především o výcvik jordánských vojáků českými specialisty, nyní se mluví i o možnosti, že by čeští vojáci cvičili v této blízkovýchodní zemi.

S jordánskými politiky jednal v Ammánu také o násilí mezi Izraelci a Palestinci z poslední doby. Krále Abdalláha II. ubezpečil ho o tom, že Česko je připraveno diplomaticky pomáhat brzkému obnovení mírových rozhovorů a zdůraznil, že Praha dlouhodobě podporuje řešení konfliktu na principu existence dvou států – židovského a arabského.

Jordánskou hlavu státu i premiéra zároveň pozval na státní návštěvu Česka.