Kanadské střídání stráží po 10 letech: Premiérem bude syn Pierra Trudeaua

Novým kanadským premiérem se stane šéf liberálů Justin Trudeau. Jeho dosud opoziční strana jasně ovládla volby a získala v dolní komoře parlamentu většinu křesel. Vládní konzervativci premiéra Stephena Harpera skončili s odstupem druzí. Harper po těžké volební porážce z vedení strany odstoupil, poslanecký mandát ale obhájil.

„Dnes večer se Kanada stává zemí, kterou byla dříve. Porazili jsme strach nadějí. Porazili jsme cynismus tvrdou prací. Porazili jsme negativní, rozdělující politiku pozitivními vizemi, které sjednocují Kanaďany,“ prohlásil o konci devítileté Harperovy vlády syn jednoho z nejpopulárnějších politiků novodobé kanadské historie, dlouholetého premiéra Pierra Trudeaua.

Liberální strana dopadla ještě lépe, než předpovídaly předvolební průzkumy - konečné výsledky jí zaručují zisk parlamentní většiny. Konzervativní strana skončila druhá, středolevá Nová demokratická strana třetí. Do parlamentu se ještě dostane blok prosazující nezávislost frankofonní provincie Quebec a zelení. Kanadští voliči vůbec poprvé vybírali 338 členů Poslanecké sněmovny, při posledních volbách v roce 2011 měla dolní parlamentní komora o třicet křesel méně.

Třiačtyřicetiletý Trudeau využil svůj fotogenický zjev a chytře vedenou kampaní zaskočil vládnoucí stranu, která jej po devíti letech u moci podle analytiků velmi podcenila. Voličům slíbil investice do zvýšení hospodářského růstu a vylepšení infrastruktury, za což bude chtít zaplatit schodkovým rozpočtem v příštích třech letech. Na porážku fiskálního konzervativce Harpera už zareagovaly trhy poklesem hodnoty kanadského dolaru. Trudeau hodlá změnit i kanadskou zahraniční politiku, především odvolat vojáky z bojové mise proti Islámskému státu a nasadit je do humanitárních operací nebo zlepšit pošramocené vztahy s USA a prezidentem Barackem Obamou.

Šéf konzervativců Harper, jemuž se v jeho okrsku sice podařilo obhájit mandát, ale prohrou byl zdrcen, svému sokovi na dálku pogratuloval a oznámil rezignaci na vedení strany.

Justin Trudeau: Mediální hvězda s krátkou politickou kariérou

Justin Trudeau přivedl pomocí chytře vedené předvolební kampaně svou Liberální stranu Kanady k jasnému vítězství. Navzdory hlasům svých oponentů, že je jen „hezkou tvářičkou“, příliš povrchní a intelektuálský, se přesune zpátky do domu, kde vyrůstal: jeho otec Pierre Trudeau byl kanadským premiérem v letech 1968–1979 a 1980–1984.

„Kanadský Kennedy“ se narodil do prominentní rodiny 25. prosince 1971 a ve světlech ramp zůstal až do chvíle, než jeho otec v roce 1984 opustil premiérský úřad. Vrátil se tam s dojímavou řečí na pohřbu svého otce v roce 2000. Po studiích literatury pracoval jako učitel matematiky a francouzštiny, později studoval také geografii. Bývalého instruktora jízdy na snowboardu Trudeaua poprvé zvolili do parlamentu v roce 2008, v roce 2013 se stal šéfem liberálů.

Justin Trudeau s manželkou Sophií Gregoire
Zdroj: Chris Wattie/Reuters

Jeho krátká politická kariéra nebyla bez přešlapů. Některé jeho aktivity se podle kritiků sice pěkně vyjímají v novinách, jako třeba když vyzval konzervativního senátora na zápas v boxu v televizním přenosu, ale postrádají serióznost. Když se Kanada připojila ke koalici proti Islámskému státu, Trudeau prohlásil, že humanitární pomoc je lepší než „vytáhnout naše stíhačky a ukazovat jim, jak jsou velké“.

V roce 2005 se Trudeau oženil, jeho manželkou se stala televizní hlasatelka Sophie Grégoire, kterou znal už od dětství a bývala spolužačkou a blízkou kamarádkou jeho bratra Michela, který zahynul v lavině v roce 1998. Má s ní dva syny a dceru.