Závěr vyšetřování: Let MH17 sestřelila raketa Buk odpálená z východu Ukrajiny

Nizozemští vyšetřovatelé podle očekávání oznámili, že malajsijský boeing MH17 sestřelila loni nad Ukrajinou raketa Buk odpálená z východní části země. Raketa zasáhla přední část letadla, které se následně ještě ve vzduchu rozlomilo. Vyšetřovatelé zdůraznili, že je odpovědností státu rozhodnout, zda je jeho vzdušný prostor bezpečný. „Podle nás měla Ukrajina vzdušný prostor uzavřít,“ prohlásil šéf vyšetřovací komise Tjibbe Joustra. ČT24 věnuje závěrečné vyšetřovací zprávě speciální vysílání, které začíná ve 20:05.

Nizozemská zpráva se zabývá pouze příčinami katastrofy, o viníkovi má rozhodnout souběžné policejní šetření. Letoun byl sestřelen loni 17. července nad územím válkou zmítaného Donbasu. V troskách zahynulo 298 lidí, z toho asi dvě třetiny Nizozemců.

V souvislosti s vyšetřováním jsme dospěli k řadě doporučení, která mají za cíl zvýšení bezpečnosti civilního letectví. Státy, které se účastní válečného konfliktu, by se měly více snažit zajistit bezpečnost letecké dopravy, a aerolinky musí zlepšit analýzu rizik.
Tjibbe Joustra
šéf nizozemské vyšetřovací komise

Aerolinky si měly být vědomy rizika přeletů nad válečnou oblastí, oznámili vyšetřovatelé. „Nikdo se nedomníval, že civilnímu dopravnímu letadlu hrozí nějaké nebezpečí,“ uvedl šéf vyšetřovacího týmu.

„Zabývali jsme se obdobím od 14. do 17. července 2014. Během této doby přeletělo přes inkriminované území přes 160 letadel jednašedesáti společností. Všichni dopravci byli přesvědčení, že vzdušný prostor je bezpečný,“ prohlásil Joustra. V okamžiku sestřelení se v blízkosti MH17 pohybovala další tři civilní letadla.

Šéf vyšetřovatelů při čtení závěrečné zprávy připomněl, že za bezpečnost vzdušného prostoru odpovídá příslušná země. Kyjev o uzavření prostoru uvažoval, nakonec ale došlo pouze k navýšení letové hladiny. „Nikdo se nedomníval, že civilní letoun v této výšce (přes deset kilometrů) je vystaven jakémukoliv riziku,“ poznamenal vyšetřovatel.

  • Anglická verze zprávy nizozemských vyšetřovatelů je k dispozici ZDE.

Střela zasáhla přední část boeingu

Nizozemci poskládali nalezené trosky stroje na rám boeingu, díky čemuž mohli posoudit škody, které letadlo utržilo, a odhadnout průběh zřícení letadla. „K pádu došlo kvůli zasažení hlavicí 9M38, která explodovala v levé části kokpitu vně letadla. Jednalo se o raketu, která může být vystřelena systémem Buk, tedy raketu země-vzduch,“ oznámil Joustra.

Do letadla okamžitě vniklo velké množství úlomků, které poničily přední část kokpitu a zabily jeho tříčlennou posádku. V důsledku výbuchu střely (zvuk exloze zaznamenaly i mikrofony v kokpitu) se přední část letadla odlomila a boeing se ještě ve vzduchu rozpadl na několik částí. Jako první na zem dopadla zadní část stroje.

Cestující podle vyšetřovatelů zemřeli kvůli dekompresi, nedostatku kyslíku, extrémní zimě, silným vzdušným proudům nebo létajícím předmětům. „Nemůžeme ale vyloučit, že někteří pasažéři byli při vědomí“ během pádu, který trval 60 až 90 vteřin, uvedli vyšetřovatelé.  Nizozemci svou zprávu krátce před oficiálním zveřejněním představili příbuzným obětí.

Zbytky jednoho z motorů MH17
Zdroj: Reuters/Michael Kooren

Shoda tří simulací: Raketa letěla z východu Ukrajiny

Do vyšetřování pádu MH17 bylo zapojeno sedm zemí, vedle Nizozemska i Rusko a Ukrajina. Všechny zainteresované strany se nakonec shodly na tom, že malajsijský boeing byl sestřelen raketou typu země-vzduch. Nesoulad ovšem panoval v určení přesnější lokality, odkud byla raketa vystřelena.

„Naše výpočty ukazují, že střela byla odpálena z území o rozloze 320 kilometrů čtverečních na východě Ukrajiny. Na základě těchto dat si Ukrajina a Rusko provedly vlastní simulace,“ poznamenal nizozemský vyšetřovatel. Nakonec i ukrajinská a ruská studie ukázaly na podobné místo odpalu střely. „I když bude potřeba další forenzní výzkum, po patnácti měsících vyšetřování havárie letu MH17 uzavíráme,“ oznámil Nizozemec.

Ruská zbrojovka Almaz-Antej, která vyrábí rakety Buk, zveřejnila několik hodin před nizozemskými vyšetřovateli svou vlastní analýzu. Podle ní zasáhla malajsijský boeing raketa vystřelená z území kontrolovaného ukrajinskou armádou. Inkriminovaný typ rakety se prý už nevyrábí, Rusové i Ukrajinci jím ale stále disponují.

Rekonstruovaná část zříceného malajsijského boeingu
Zdroj: Reuters/Michael Kooren

Na viníka ukáže až policejní vyšetřování

Analýza tedy podle očekávání nedala odpověď o vině, tou se zabývá souběžné policejní vyšetřování. Zpráva zvláštního policejního týmu sestaveného nizozemskou prokuraturou, jehož členy jsou kriminalisté z několika zemí, má spatřit světlo světa v prosinci.  I když bude vyšetřování uzavřeno, není jisté, zda bude vůbec případ předán soudu.

Britský deník The Guardian připomíná, že zřízení zvláštního trestního tribunálu OSN zablokovalo Rusko  a aby mohl pád letadla vyšetřovat Mezinárodní trestní tribunál, museli by prokurátoři demonstrovat trestní úmysl. Pravděpodobně tedy dojde k situaci, kdy Nizozemsko - po vzoru aféry Lockerbie - vytvoří vlastní speciální tribunál.