Hurikán Joaquin míří na Bermudy, nákladní loď El Faro se stále nenašla

K pobřeží Bermud se ještě v neděli večer místního času (v noci na pondělí našeho času) dostane hurikán Joaquin, který doprovázejí větry o síle 205 kilometrů v hodině. Záchranáři nadále pátrají po lodi, která se v oblasti Baham dostala v bouři do potíží, 33členná posádka se pohřešuje.

Na pohřešované dvousetmetrové nákladní lodi El Faro, která plula z Floridy do Portorika a s níž úřady nemají od čtvrtka žádný kontakt, se plavilo 28 Američanů a pět Poláků. Posádka v bouři ohlásila, že loď ztratila pohon a začala se naklánět. Další osud námořníků není znám. Pobřežní stráž v sobotu nalezla severovýchodně od Baham záchranný kruh, což podle záchranářů může znamenat, že pátrání se soustředí na správnou oblast. Ta se nachází asi 120 kilometrů od poslední známé polohy plavidla.

Hurikán Joaquin udeřil i v Atlantic City v New Jersey
Zdroj: Tom Mihalek/Reuters

Joaquin, který podle pětibodové škály dosáhl druhého nejsilnějšího stupně, se k Bermudám blíží rychlostí přes třicet kilometrů za hodinu. Postupující živel značně zhoršil počasí na východním pobřeží USA. Doprovází jej mohutné lijáky, řadu oblastí podél východního pobřeží trápí bleskové povodně. Několik domácností už musely úřady evakuovat. Některé státy, například Maryland, Severní Karolína nebo Virginie, preventivně vyhlásily mimořádný stav a zmobilizovaly národní gardu. U břehů New Yorku kvůli vysokým vlnám a lijákům ztroskotala loď, na jejíž palubě zahynuli dva lidé, dalším dvěma se podařilo zachránit.