Vědci se obávají o osud sekvojí: Tisícileté obry ničí sucho

Na sekvoje, jedny z nejstarších žijících organismů na Zemi, tvrdě dopadá sucho, které v posledních letech trápí Spojené státy. Vědci se obávají, že pro velikány pocházející z druhohor by mohlo znamenat vážné ohrožení.

„Je to úžasný zážitek, vyšplhat do koruny stromu a vědět, že tady roste už tisíc let a víc. Je to živoucí věc, tahle masivní konstrukce,“ vypráví o sekvojích biolog z kalifornské univerzity Anthony Ambrose.

Desítky metrů dlouhá cesta do korun stromů má vážný důvod. Vědci se snaží odhalit, jak vážně se na jehličnatých obrech podepsala masivní sucha a vedra, která v posledních čtyřech letech trápí jih Spojených států. „Pozorujeme na stromech neobvyklé odumírání a hnědnutí, které jsme v parku neviděli nikdy dřív,“ upozorňuje biolog.

Sekvoje
Zdroj: ČT24

Sekvoje jsou chloubou amerických parků. Velkolepé stromy pocházející z druhohor už přežily vedra, katastrofy i nálety škůdců. Proto jsou vědci i teď optimističtí. „Zbývající stromy budou konkurenceschopnější. Budou mít více vody, než by měly v hustším lese, více živin a světla. A proto budou odolnější vůči suchu i v budoucnu,“ věří Koren Nydicková ze správy národního parku.

Za krásami sekvojovníků jezdí do národních parků v Kalifornii a Sieře Nevadě tisíce turistů. Obzvláště pro Evropany, kteří jejich krásu objevili až v 19. století, jsou tyhle velkolepé jehličnany lákadlem.

Místní věří, že o své prastaré velikány z biblického věku jen tak nepřijdou. A že naopak právě sekvoje pomohou odhalit dopady sucha a najít proti němu řešení.

Horizont ČT24: Přemůže sekvoje sucho? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod