Šéf Al-Káidy: Islámský stát je nelegitimní, ale bojujme s ním proti křižákům Západu

Za nelegitimní označil Islámský stát a jeho vůdce abú Bakra Bagdádího vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí. Přesto svým stoupencům navrhl, aby se k džihádistům v Iráku a Sýrii připojili, a pokud možno bojovali proti Západem vedené koalici.

Není jasné, kdy byla zvuková nahrávka pořízena. Vzhledem k tomu, na jaké události v ní Zavahrí odkazoval, k tomu ale došlo před nejméně osmi měsíci. „Neuznáváme tento chalífát,“ říká Zavahrí na záznamu, který se objevil na internetu.

Ozbrojenci ze sunnitské organizace Islámský stát obsadili za uplynulý rok rozsáhlá území v Iráku a Sýrii a v dobytých oblastech vyhlásili chalífát (vládu hlavy muslimské obce). Do čela chalífátu se postavil vůdce IS abú Bakr Bagdádí, alias chalífa Ibráhím (podle jeho skutečného prvního jména).

Islámský stát se původně také označoval za jednu z odnoží sítě Al-Káida. V roce 2013 se ale Bagdádí nepohodl právě s šéfem Al-Káidy Ajmánem Zavahrím ohledně expanze radikálů do Sýrie. Zavahrí totiž požadoval, aby bojovníci z IS zůstali jen v Iráku a boj v sousední zemi přenechali radikálům z fronty An-Nusra. S tím ale Bagdádí nesouhlasil.

I přes tyto neshody ale bývalý egyptský lékař Zavahrí ve svém nyní zveřejněném proslovu naznačil, že mezi oběma skupinami existuje prostor pro spolupráci, pokud jde o boj se Západem. „Navzdory chybám (Islámského státu), kdybych byl v Iráku nebo v Sýrii, spolupracoval bych s nimi na zabíjení křižáků, sekularistů a šíitů, i když neuznávám legitimitu jejich státu,“ uvedl šéf Al-Káidy.