Zadržená skupina převáděla dalších 81 migrantů. Zachránili se v poslední chvíli

Šestice zadržených osob v Maďarsku a Rakousku, která pravděpodobně zavinila smrt 71 uprchlíků v chladírenském voze, stála v minulých dnech za dalším obdobným případem. K úřadům se dostaly informace o skupině 81 uprchlíků, kteří jen těsně unikli podobné smrti udušením. Zástupci policie a státního zastupitelství v Eisenstadtu to řekli při informování o průběžném vývoji případu z minulého týdne.

Poslední důkazy policistů – včetně analýz otisků prstů – dokládají, že policie skutečně zadržela skupinu osob odpovědných za tragédii, která šokovala Evropu. V kamionu objeveném 27. srpna na dálnici u Vídně bylo 71 mrtvých lidí včetně čtyř dětí. Šlo o uprchlíky ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu, kteří se v nákladovém prostoru udusili. „Pět zadržených v Maďarsku a jeden v Bulharsku mají jednoznačnou spojitost s případem. Je mezi nimi i řidič zmíněného kamionu,“ potvrdila státní zástupkyně v Eisenstadtu.

Podle všeho prý byla skupina mrtvá už při cestě na maďarském území. „Vozidlo bylo uzavřeno bez přístupu vzduchu a chladící agregát tohoto vozidla nebyl zapojen, nicméně by stejně neumožňoval přívod čerstvého vzduchu,“ uvedla policie.

Poté, co byly zveřejněny fotografie údajných pachatelů, získala policie informace o dalším podobném případu, za kterým zřejmě stojí stejná skupina převaděčů. Měla převážet celkem 81 migrantů taktéž z Maďarska do Rakouska.

„Dostali se do situace, která ohrožovala jejich život. Podařilo se jim ale rozbít postranní dveře a dvakrát během jízdy otevřít. V jednom městě se jim podařilo opustit vozidlo,“ popsal šéf policie v rakouské spolkové zemi Burgenlandsko Hans-Peter Doskozil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do převádění uprchlíků je zapojen kdekdo

Záznamy maďarské policie z posledních dnů dokládají rozsah a národnostní různorodost lidí zapojených do převádění uprchlíků. V neděli maďarská policie zastavila rumunský kamion a v nákladovém prostoru našla 41 natěsnaných běženců. Rumunský řidič byl zatčen. V sobotu byl u Budapešti zadržen Litevec, jenž ve svém vozidle převážel 12 Syřanů.

Rovněž v sobotu byl na dálnici mezi Budapeští a Vídní zatčen rakouský občan převážející pět Syřanů a Polák se sedmi Syřany v automobilu s francouzskou poznávací značkou. V pátek byli chyceni tři Maďaři, kteří měli v dodávce 17 Syřanů; dalších 69 Syřanů a 12 Iráčanů policie našla na polní silnici na jihu Maďarska ve třech vozidlech s italskými poznávacími značkami a srbskými řidiči.

Maďarsko na hranici se Srbskem dokončilo stavbu plotu, od něhož si slibuje zastavení přílivu migrantů do země. Táhne se podél celé 175 kilometrů dlouhé hranice, podle ministerstva obrany ho už jen zbývá vyhnat do plánované výšky čtyř metrů.