Nejhorší masová vražda v Rakousku od války: Mrtvých běženců v autě bylo 71

Rakouská policie nalezla v nákladním voze, který byl odstaven na východě země, těla 71 běženců, z toho 59 mužů, osmi žen a čtyř dětí. Ještě ve čtvrtek odhadovala, že mrtvých bude 20 až 50. Předpokládá se, že uprchlíci se v chladírenském voze udusili. Zadrženi byli první podezřelí.

Jak na páteční tiskové konferenci upřesnil šéf policie rakouské spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil, jedna z obětí je roční či dvouletá dívka, tři chlapci byli ve věku od osmi do deseti let. Původ běženců je nejasný, našel se ale jeden syrský pas. Podle policie běženci nebyli z Afriky.

Ve vazbě jsou tři Bulhaři a jeden Afghánec

V Maďarsku byli v souvislosti se smrtí běženců zadrženi čtyři lidé. Jde o bulharského obchodníka libanonského původu, který je majitelem nákladního auta, a dále o dva řidiče. Jeden je Bulhar a druhý Afghánec, který měl u sebe maďarské doklady. Poslední zadržený je rovněž bulharský občan. Všichni zadržení stanou v sobotu před soudem v Kecskemétu, který bude rozhodovat o uvalení vazby. Rakouská justice bude usilovat o jejich vydání.

Žádný ze zadržených nemá maďarské občanství. Maďarská policie dále uvedla, že součástí zátahu proti převaděčům byly domovní prohlídky a výslechy zhruba dvaceti svědků. Rumunské ministerstvo zahraničí oznámilo, že řidič vozu není rumunský občan. Z dosavadního pátrání po řidiči totiž vyplývalo, že stopy vedou do Rumunska, jehož občan si vozidlo v Maďarsku zaregistroval.

Desítky mrtvých běženců nalezla rakouská policie ve čtvrtek na východě země v odstaveném chladírenském voze. Policie následně vůz odtáhla do haly někdejší pohraniční veterinární stanice, kde těla vyprostila. „Kolegové pracovali celou noc a vynášeli těla,“ citoval list Kronen Zeitung policejního mluvčího Helmuta Marbana. Policie na vyprošťování těl nasadila 20 lidí.

Nákladní vůz má podle zveřejněných fotografií vazby na slovenskou drůbežářskou firmu Hyza, která je součástí Agrofertu českého ministra financí Andreje Babiše. Hyza uvedla, že žádné z vozidel nepostrádá a že je to jedno z dříve odprodaných aut. Úřady následně oznámily, že vůz měl maďarské poznávací značky.

Příčina úmrtí běženců má být známa v příštích dnech. Podle dosavadních informací se oběti udusily. „Izolační vrstva na bocích dodávky neumožňovala přívod vzduchu. Jestli ho měl chladící systém dodávky nebo její střecha, zatím nevíme,“ prohlásil Doskozil. Policie potvrdila, že těla už byla v rozkladu. Běženci tedy byli zřejmě mrtví už před vstupem vozidla na rakouské území.Tým soudních lékařů pak ve Vídni začal provádět pitvy zemřelých.

Tragédie zastínila konferenci o Balkánu

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová v pátek v reakci na tragickou událost vyzvala k větší solidaritě mezi členskými státy Evropské unie při řešení uprchlické otázky, především pak ke spravedlivému přerozdělení žadatelů o azyl. Rovněž řekla, že by uvítala vytvoření záchytných center OSN v krizových oblastech a u vnějších hranic EU, kde by lidé získali možnost do unie odcestovat legálně.

Rakouští politici označili tragédii 71 uprchlíků za nejhorší masovou vraždu v zemi od konce druhé světové války. Evropa zatím marně řeší, jak podobným případům zabránit. Ve stejný den, kdy byla v kamionu v Rakousku objevena těla běženců, zemřely skoro dvě stovky uprchlíků na lodi u břehů Libye.

Zpráva o tragédii zastínila konferenci balkánských zemí, která se konala ve Vídni. Německá kancléřka Angela Merkelová, která na jednání do rakouské metropole přicestovala, vyzvala k rychlému a solidárnímu řešení uprchlické krize.

Rakouské úřady očekávají, že v nadcházejících dnech se počet běženců, kteří přicházejí do země přes Maďarsko zvýší. Policie v Burgenlandu, který s Maďarskem sousedí, a také v Štýrsku a Korutanech proto dostane posily.