Při nehodě lodi u Libye zemřelo až 200 uprchlíků

Až 200 lidí zemřelo při čtvrteční nehodě lodi s uprchlíky u libyjských břehů. Informovala o tom BBC s odvoláním na místní zdroje. Podle agentury Reuters se na plavidle snažilo dostat do Evropy až 400 běženců, z nichž nejméně polovinu se podařilo zachránit.

Přetížená loď, která vyrazila z libyjského přístavního města Zuára, se brzy po vyplutí převrátila a potopila. Na palubě byli podle Reuters zhruba čtyři stovky lidí ze subsaharské Afriky, Pákistánu, Sýrie, Maroka a Bangladéše.

Do pozdních večerních hodin se libyjské pobřežní stráži podařilo zachránit 198 z nich. Většina byla převezena do detenčního centra západně od metropole Tripolisu, uvedl místní činitel. Jeden z obyvatel BBC řekl, že do nemocnice v Zúáře bylo převezeno nejméně 100 mrtvých těl, asi stovka lidí se pohřešuje. Úřady však počty dosud oficiálně nepotvrdily.

„Je třeba brát v úvahu, že libyjská pobřežní stráž je spíše eufemismus pro sbírku různých malých nafukovacích a rybářských lodí, které mají pouze omezenou kapacitu někoho zachránit,“ upozornil zpravodaj České televize Jakub Szántó.

Jakub Szántó o potopených lodích (zdroj: ČT24)

Italské námořnictvo, které ve Středomoří koordinuje záchranné operace Evropské unie, uvedlo, že čtvrteční zkázu lodi zatím nemůže potvrdit. Řím nicméně oznámil, že ve vodách v okolí Libye bylo během čtvrtka zachráněno asi 1430 lidí. Nalezena byla také dvě těla na lodi, na které se plavilo 125 běženců.

Podle BBC došlo ve čtvrtek u libyjských břehů k nehodě jiné lodi, která vezla okolo 50 běženců. Jejich osud je dosud nejasný. Podle údajů OSN již letos při snaze přeplout moře do Evropy zahynulo téměř 2400 uprchlíků, zatímco za celý loňský rok to bylo 3279.

Migranti umírají také na pevnině

Rakousko ve čtvrtek šokoval nález desítek mrtvých běženců v odstaveném nákladním voze. Podle posledních informací se v něm nacházelo nejméně sedm desítek těl v pokročilém stadiu rozkladu, proto zatím nebylo možné určit jejich přesný počet.

Chladírenský vůz byl nalezen v odstavném pruhu na dálnici A4 nedaleko burgenlandského města Neusiedl am See. Dálnice A4 je hlavní tepnou mezi Vídní a Budapeští. Řidič utekl, pátrá po něm rakouská, maďarská i slovenská policie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tisíce běženců se chtějí dostat hlavně do Německa nebo do Británie. Podle současného evropského azylového systému se však musí o běžence postarat ta země, kde uprchlíci poprvé vstoupí na území EU. Největší zátěž současné imigrační vlny proto připadá na Itálii, Maďarsko a Řecko, pomoc EU žádá také Srbsko.

Evropská komise přišla s návrhem závazných kvót, summit EU to však odmítl. Česko je jedním ze států, které se zavedením kvót nesouhlasí. Česká vláda nicméně schválila, že přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků.

Speciál ČT24 k uprchlické krizi v Evropě (zdroj: ČT24)