Papež vyzval kněží: Odpusťte ženám, které podstoupily potrat

Papež František dočasně povolil kněžím udělit rozhřešení ženám, které podstoupily potrat a kají se. Církev jim odpustí během takzvaného Svatého roku, který je obdobím prominutí dluhů a trestů za spáchané hříchy. Katolická doktrína přitom považuje umělé přerušení těhotenství za smrtelný hřích.

Podle papeže ženy, které se rozhodly pro předčasné ukončení těhotenství, musí čelit „existenciálnímu a morálnímu utrpení“. Sám prý potkal mnoho žen, „které si v srdci nesou jizvu tohoto trýznivého a bolestivého rozhodnutí“.

„Nejde v žádném případě o snahu minimalizovat závažnost tohoto hříchu, ale o prokázání milosrdenství,“ uvedl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Svatý rok začne 8. prosince otevřením čtyř svatých bran ve čtyřech vatikánských bazilikách. Tu svatopetrskou otevírá sám papež. Podle Františka by se ale měly otevřít dveře všech katedrál na světě a nabídnout lidem větší milosrdenství. Právě tomu bude celý Svatý rok věnován.

Podle františkánského teologa Ondřeje Mléčky jde o dobu, kdy mohou lidé obnovit vztah s Bohem. „Toto je čas pro církev, aby znovu našla svoje poslání být znamením a nástrojem Božího milosrdenství. Svatý rok musí udržet naživu touhu dozvědět se, jak přijmout Boží něhu, kterou Pán nabízí osamělým a opuštěným,“ uvedl papež František.

Centrální balkon Svatopetrského chrámu
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík
  • Svatý rok má tradici od konce 13. století, naposledy jej vyhlásil před 15 lety Jan Pavel II. Ten letošní začne 8. prosince, tedy na slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie, a bude věnován milosrdenství. Trvat bude do 20. listopadu 2016. Katolická církev Svatých roků dosud oslavila 26. Během toho posledního (na přelomu let 2000 a 2001) Vatikán navštívilo celkem 30 milionů poutníků.

Začátek Svatého roku se kryje s 50. výročím konce druhého vatikánského koncilu, který se konal v letech 1962 až 1965. Měl za cíl více otevřít římskokatolickou církev světu a vést k její vnitřní reformě. Na toto úsilí navazuje současný papež František.