Řeckou přechodnou vládu povede šéfka nejvyššího soudu

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos jmenoval předsedkyni nejvyššího soudu Vasiliki Thanosovou vedením přechodné vlády.  Do pátku má sestavit šestnáctičlenný kabinet, který dovede zemi k předčasným volbám. Ty by se měly konat 20. nebo 27. září.

Thanosová je první ženou v čele řecké vlády. Prezident ji do funkce jmenoval poté, co i vůdce třetí nejsilnější parlamentní frakce Lidové jednoty Panajotis Lafazanis vzdal svůj pokus o sestavení koaliční vlády. Před ním nepochodil ani vůdce hlavní opoziční strany Nová demokracie Evangelos Meimarakis.

„Já osobně i ostatní členové úřednické vlády uděláme vše pro to, abychom co nejlépe dostáli svým povinnostem,“ uvedla Thanosová. Vládní krize v Řecku odstartovala 20. srpna, kdy premiér Alexis Tsipras podal demisi. Zadlužené Řecko, jemuž eurozóna schválila nový záchranný balíček, čekají letos již druhé předčasné volby.

Šéfka nejvyššího soudu řeckou premiérkou (zdroj: ČT24)

„Jsem velmi potěšen, že mohu přivítat první premiérku v historii Řecka. Jsem si jistý, že její vláda exemplárně přistoupí k povinnostem, které naše země v tento zásadní moment má," prohlásil Tsipras. Hlavní povinností úřednického kabinetu jsou pochopitelně úsporné kroky. Zároveň je ale třeba zemi dovést k předčasným volbám.

V pátek by měl prezident Pavlopulos formálně rozpustit parlament a stanovit termín voleb. Všeobecně očekávané jsou termíny 20. nebo 27. září.