Protivníky prezidentského kandidáta čekají jen samé Trumpoty

Excentrický miliardář Trump si nebere servítky (zdroj: ČT24)

Kdo se příčí kandidátovi do souboje o Bílý dům Donaldu Trumpovi, rozhodně to nemá lehké. Excentrický miliardář nepřátele nemilosrdně stírá - a nezapomíná. Pole soupeřů s přehledem válcuje: Ohání se novým celostátním průzkumem Gravis, který mu připisuje 40procentní republikánskou podporu, a prohlašuje, že chce volby hned zítra. Oficiální republikánský kandidát na prezidenta vzejde z vnitrostranického hlasování.

Většina republikánských politiků doufá, že Trump nominaci nezíská. On sám ale hrozí, že když ho strana zavrhne, půjde do voleb jako nezávislý proti všem. Peněz na to má dost. K popularitě se – podle mnohých populisticky – probojovává tématy, která jsou pro ostatní kandidáty minovým polem – třeba ilegální migrací. Slíbil, že v případě volebního úspěchu postaví podél jižní hranice USA zeď, za jejíž vybudování by mělo zaplatit Mexiko. Mexické přistěhovalce označil za násilníky a zločince. Vyhostit chce také všech zhruba jedenáct milionů lidí, kteří se v USA zdržují ilegálně. „První den a pošlu je pryč. Ti lidé pojedou! Pojedou pryč!“ říká.

S Čínou by nejraději vedl obchodní válku, a pro jejího prezidenta by na rozdíl od Baracka Obamy státní večeři nepořádal: „Nedal bych mu žádnou večeři, koupil bych mu hamburger od McDonalda.“

Trump se jen směje, když se jiní musí omlouvat za obraty vypůjčené z jeho slovníku. Servítky si nebere ani při jednání s novináři. S moderátorkou Fox News Megyn Kellyovou vede válku od 6. srpna, kdy mu v televizní debatě připomněla jeho urážky žen, a v úterý nechal z tiskové konference vyhodit reportéra španělskojazyčné televizní sítě Univision. Incident zdůvodnil tím, že se novinář ke slovu dostal mimo pořadí.

Moderátor Jorge Ramos kladl Trumpovi otázky, zatímco Trump ho opakovaně vyzýval, aby se posadil. Ramos mu na to odvětil, že má na dotazy právo. „Ne, nemáte. Nemáte slovo. Vraťte se do Univision,“ odpověděl Trump. Novináře následně vyvedla bezpečnostní služba. Ramos, který kritizoval Trumpův tvrdý postoj vůči nelegálnímu přistěhovalectví, se později do sálu vrátil a dostal možnost uchazeči o křeslo v Bílém domě položit otázku. Trump později řekl, že mu návrat Ramose nevadil. Poznamenal ale, že žurnalista je očividně velmi emotivní člověk. „Prostě se postavil a začal křičet, takže také nese vinu,“ řekl.