Japonská loď doručila na ISS zásilku whisky

Japonská nákladní loď H-II Kunotori 5 přivezla na mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) více než 4,5 tun zásob včetně náhradních dílů, materiálu na experimenty a whisky. Astronauti si ji však nevychutnají, vzorky alkoholu mají sloužit vědě.

Japonská loď Kunotori (Bílý čáp) odstartovala po několika odkladech z vesmírného střediska v Tanegašimě minulou středu. Zásobovací loď uchopilo velké robotické rameno ISS ovládané japonským astronautem Kimijou Juim. S manévrem ze Země pomáhali i letoví kontroloři.

Japonská loď Kunotori u ISS
Zdroj: ČTK/AP/NASA

Mezi nově dovezenými zásobami nechybí ani šest vzorků pěti druhů pálenky od nejmenovaného japonského výrobce. Vzorky mají zůstat zhruba rok na orbitě a pak se vrátí na Zem. Tokijské výzkumné středisko Suntory Global Innovation Center chce zjistit, zda si alkoholické nápoje i po delším pobytu ve vesmíru uchovají svou jemnost. Pro srovnání mají identickou sadu vzorků uschovánu v Tokiu.

Japonci do kosmu vyslali také 12 myší, které jim poslouží ke zkoumání procesu stárnutí.

Posádka ISS potřebuje čerstvé zásoby poté, co v posledních měsících nastaly komplikace při dodávkách materiálu na oběžnou dráhu. Naposledy v červnu se nezdařil pokus o start nákladní lodě Dragon soukromé společnosti SpaceX z Mysu Canaveral na Floridě. Nosná raketa Falcon 9 explodovala zhruba dvě a půl minuty po vypuštění.