Další Assangův promlčený sexuální delikt – už zbývá poslední

Další Assangův promlčený delikt (zdroj: ČT24)

Švédsko kvůli promlčení odložilo další sexuální delikt, kterého se v roce 2010 údajně dopustil na dvou ženách spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. První dva byly promlčeny ve čtvrtek, u čtvrtého, který se týká údajného znásilnění, mají vyšetřovatelé ještě čas do roku 2020.

Údajné sexuální obtěžování a nátlak jsou promlčené, protože švédská prokuratura nemohla Assange vyslechnout. Ten se totiž z obav před možným vydáním do Švédska uchýlil před třemi lety na ekvádorskou ambasádu v Londýně.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Tomáš Sniegoň, v případě obou Švédek nešlo přímo o znásilnění. Dívky Assange obvinily z nechráněného pohlavního styku proti jejich kvůli, nikoliv kvůli styku samotnému. Assange byl tehdy švédskými úřady vyslechnut, propuštěn, obvinění bylo staženo, ale později znovu obnoveno.

Assange obvinění opakovaně odmítl a tvrdí, že jsou jen záminkou, aby mohl být ze Švédska následně vydán do Spojených států, které ho viní z vyzrazení tajných informací. Server WikiLeaks od svého založení v roce 2006 zveřejnil statisíce utajovaných amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší.

Britská vláda mezitím protestovala proti postupu Ekvádoru, který prý odmítá podporu řádnému procesu v Assangeově kauze.

Vydáno pod