Paříž chce zavřít mešity propagující džihád

Paříž – Francie jde do boje s duchovními podporujícími násilí. Od začátku roku už vyhostila dvanáct imámů. Hodlá také zavřít všechny mešity, které propagují džihád. Jde zejména o mešity patřící salafistům. Paříž tak reagovala na páteční útok u Lyonu.

Mešity patřící sdružením, jejichž členové vyzývají k nenávisti a terorismu, budou uzavřeny, prohlásil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1.

Ve Francii je asi 2500 mešit. Počet muslimů v zemi se odhaduje na čtyři až pět milionů. Opatření se má týkat asi stovky salafistických mešit, z nichž některé propagují džihád.

Salafisté hlásají návrat ke kořenům islámu a prosazují to radikálními prostředky. Jejich cílem je stát založený na islámské náboženské orientaci a islámském právu (šaría). 

Mešita ve Francii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Laurent Cipriani

Vyšetřování útoku u Lyonu mezitím pokračuje. Zadržený Yassin Salhi se měl radikalizovat v minulých letech ve městě Pontarlier při kontaktu s mužem, který podle policie připravoval atentáty v Indonésii ve spolupráci s radikály z teroristické sítě Al-Káida.   

Salhi v pátek dodávkou zaútočil na sklad americké společnosti na výrobu technických a průmyslových plynů Air Products v průmyslové zóně Saint-Quentin-Fallavier asi 30 kilometrů jižně od Lyonu. Atentát se obešel bez obětí na životech, ale na místě se našla odříznutá lidská hlava a islámské nápisy.  

Teroristická symbolika

Obětí byl Salhiho zaměstnavatel, jeden z místních podnikatelů. „Motiv (podezřelého) byl nepochybně zčásti soukromé povahy, ale použil symboliky, která odkazuje k nejhorším a nejpodlejším podobám terorismu,“ zdůraznil Cazeneuve.   

Vlajky s islámskými nápisy u odříznuté hlavy oběti připomínají styl Islámského státu (IS). Ten se ale k francouzskému útoku nepřihlásil.