Obrat v aféře s únikem informací: Německá prokuratura stáhla obvinění blogu

Německá prokuratura zastavila vyšetřování investigativního blogu Netzpolitik.org. Blog čelil obvinění z vlastizrady kvůli tomu, že zveřejnil plány německé kontrarozvědky. Kauza vyvolala v Německu pobouření a vedla k odvolání nejvyššího státního zástupce Haralda Rangeho. Státní zastupitelství únik informací šetří i nadále, vyšetřování ale vede proti neznámému pachateli.

Nejvyšší státní zastupitelství na svých internetových stránkách oznámilo, že podle analýzy ministerstva spravedlnosti neznamenalo zveřejnění plánů Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) na Netzpolitik.org vyzrazení státního tajemství. Obvinění blogu z vlastizrady proto stáhlo. Prokuratura nyní vede vyšetřování proti neznámému pachateli, který se dopustil „porušení služebního tajemství“ tím, že poskytl blogu Netzpolitik.org interní informace BfV.

„Nepřekvapuje nás, že obvinění proti nám bylo staženo, protože to byla nesmyslná právní konstrukce,“ uvedl zakladatel blogu Markus Beckendahl v tiskovém prohlášení k rozhodnutí prokuratury. Podle něj ale ukončením vyšetřování nesmí aféra skončit. „Požadujeme, aby bylo jasně oznámeno, zda jsme se během vyšetřování nestali terčem odposlouchávání,“ zdůraznil zakladatel blogu.

Spor v německé justici začal poté, co blog Netzpolitik.org ve dvou článcích odhalil plány německé kontrarozvědky - Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) - rozšířit sledování internetu a zveřejnil výňatky z tajných dokumentů úřadu. 

Vyšetřování investigativního blogu zahájil nejvyšší státní zástupce Harald Range. Po vlně kritiky vyšetřování pozastavil a sestavil expertní skupinu, která měla prověřit, zda v daném případě skutečně došlo k vyzrazení státního tajemství. Ministr spravedlnosti Heiko Maas mu podle Rangeho vyjádření ale nařídil expertní skupinu okamžitě rozpustit. Podle státního zástupce přitom předběžné závěry skupiny naznačovaly, že informace zveřejněné na Netzpolitik.org skutečně státním tajemstvím byly.

Harald Range
Zdroj: Alex Domanski/Reuters

„Ovlivňovat vyšetřování, když se možný výsledek nezdá být politicky vhodný, je nepřípustný útok na nezávislost justice,“ reagoval Range s tím, že už nestojí nic v cestě „politicky vynucenému“ zastavení vyšetřování. Range zároveň zdůraznil, že si je vědom, jak důležitá je pro demokracii svoboda tisku. „Tato svoboda ale neplatí bez omezení, a to ani na internetu. Nezbavuje novináře povinnosti dodržovat zákony. A je úkolem justice, ne politiky, aby na dodržování těchto zákonů dohlížela,“ řekl státní zástupce. Zdůraznil, že nezávislost justice je podle německé ústavy stejně důležitá jako svoboda vyjadřování.

Ministr Maas zbavil Rangeho funkce na začátku srpna. Podle něj Range svými vyjádřeními nenapravitelně narušil důvěru mezi ministerstvem spravedlnosti a státním zastupitelstvím, a nemůže proto ve funkci pokračovat. Ve funkci nejvyššího státního zástupce má Rangeho vystřídat mnichovský prokurátor Peter Frank.

"Prohlášení nejvyššího státního zástupce nejsou pochopitelná a veřejnosti poskytují mylný dojem. Moje důvěra v jeho schopnosti byla narušena, a proto po dohodě s kancléřstvím a prezidentem budu žádat jeho odchod. Na místo nového nejvyššího státního zástupce navrhuji mnichovského prokurátora Franka."
Heiko Maas
ministr spravedlnosti

Podle opozice hraje svou roli v aféře i Maas

Maas nicméně kvůli aféře sám čelí kritice ze strany parlamentní opozice. Zelení i Levice ho obviňují, že nezasáhl dříve a nenechal vyšetřování blogu zastavit už na samém počátku. Ministerstvo spravedlnosti přiznalo, že ho nejvyšší státní zastupitelství informovalo o zahájení vyšetřování proti novinářům už na konci května. Maas však proti Rangemu vystoupil až na začátku sprna.

„Ministr Maas z celé záležitosti neunikne jen tím, že Rangeho obětoval jako šachového pěšce. Musí co nejdříve vysvětlit, jakou roli měl v tomto útoku na svobodu tisku,“ řekla deníku Passauer Neue Presse předsedkyně poslaneckého klubu Zelených Katrin Göringová-Eckardtová. Podle ní ministr o vyšetřování blogu Netzpolitik.org dlouho věděl, ale nebránil mu a naopak Rangeho podporoval. Kriticky se k Maasově roli staví i neparlamentní Svobodná demokratická strana (FDP). „Ministr Maas se plete, pokud si myslí, že tímto krokem odvrátí pozornost od svého vlastního selhání,“ řekl deníku Die Welt místopředseda FDP Wolfgang Kubicki.

Proti Maasovi vystupují i někteří vládní poslanci. Hans-Peter Uhl z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) obvinil sociálnědemokratického ministra spravedlnosti, že na přípravě obvinění blogu z vlastizrady se státním zastupitelstvím tři měsíce spolupracoval. Odvolání Rangeho označil Uhl v televizi ARD za „hysterické rozhodnutí“, které bylo ukvapené a špatné.