Migrace ohrožuje životní úroveň v Evropě, tvrdí britský ministr

Hammond chce vracet uprchlíky zpět do vlasti (zdroj: ČT24)

Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda ohrožuje současná migrace životní úroveň celé Evropy. Pro Británii je podle něj prioritou najít jednodušší způsob, jak posílat uprchlíky zpět do jejich vlasti. Podle současných předpisů Evropské unie je prý jejich vrácení velmi komplikované.

Řešení krize ve francouzském Calais, odkud se stovky běženců snaží dostat do Británie, vidí Hammond v možnosti vrátit je do země, ze které přišli. Podle něj se dá ještě vylepšit zabezpečení tunelu pod kanálem La Manche. "Taková situace je neudržitelná, protože Evropa se sama nemůže chránit a zachovat si svoji životní úroveň a sociální strukturu," řekl Hammond stanici BBC s tím, že starý kontinent není schopen pojmout miliony afrických běženců.

Při pokusu proniknout do Británie železničním tunelem pod Lamanšským průlivem zahynulo už nejméně deset lidí. Minulý týden se tunelem dokonce podařilo projít súdánskému migrantovi, který obešel stráže, přelezl několik plotů a vyhnul se stovkám bezpečnostních kamer. Těsně před cílem cesty ho ale zadržela britská policie.

Hammond navrhuje uprchlíky rychleji vracet, a to navzdory předpisům Evropské unie. Regule zaručují alespoň dočasné útočiště, pokud uprchlík pochází ze zóny konfliktu.

Philip Hammond
Zdroj: ČTK/AP

Britská vláda nyní oznámila také přísnější zákroky proti lidem, kteří hromadně zaměstnávají imigranty bez platných dokladů. Podle ministra pro přistěhovalectví Jamese Brokenshirea na ně kabinet zacílí „plnou silu a všemi možnými prostředky“.

Podle deníku The Times se imigrační úřady během podzimu zaměří například na úklidové či stavební firmy nebo pečovatelské domy. Za zaměstnávání ilegálně příchozích pracovníků je možné udělit pokutu až 20 tisíc liber. Pokud to zaměstnavatel činí vědomě, může jít do vězení až na dva roky.

  • Studie univerzity London School of Economics z roku 2009 odhadovala počet přistěhovalců, kteří nemají platné vízum, na 618 tisíc.
  • Více než dvě třetiny se přitom soustředí do Londýna a jeho bezprostředního okolí.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v roce 2011 uvedla, že imigranti bez platného víza představují až 1 procento celkové zaměstnanosti v Británii.