Solar Impulse 2 na cestě kolem světa překonává sám sebe

Honolulu - Dva nové rekordy si při letu přes Pacifik připsal letoun Solar Impuls 2. Stroj poháněný pouze sluneční energií letí zatím nejdelší dobu po nejdelší trase ve své historii. Poprvé vzlétl na cestu kolem světa 9. března v Abú Dhabí. Celá naplánovaná trasa je dlouhá zhruba 35 tisíc kilometrů.

Letoun má už více než 80 procent přeletu za sebou. Svůj vlastní rekord překonal o 1000 kilometrů. Cesta kolem světa má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Zatím posledním a rekordním úsekem cesty je přelet Tichého oceánu. V době, kdy řídící středisko oznamovalo rekord, měl pilot André Borschberg za sebou nepřetržitých 80 hodin letu, během kterého na cestě z japonské Nagoji na Havajské ostrovy zdolal 5663 kilometrů.

PODROBNOSTI O LETOUNU SOLAR IMPULSE 2 A JEHO CESTĚ

Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na povrchu má přes 17 tisíc fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Jeho rozpětí křídel dosahuje 72 metrů, což je více než například u Boeingu 747. Letoun váží jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Cesta Solar Impuls 2 přepisuje dějiny aviatiky (zdroj: ČT24)