Savčenková nově čelí obvinění z vraždy dvou ruských novinářů

Moskva - Ruští vyšetřovatelé přitvrdili obvinění vůči důstojnici ukrajinského letectva. Dosud byla Naděžda Savčenková obviněná ze spoluúčasti na zabití dvou ruských novinářů na východní Ukrajině, nyní čelí obvinění z vraždy. Savčenková obvinění rezolutně odmítá. Tvrdí, že do Ruska byla zavlečená, když ji zajali jako příslušnici dobrovolnického praporu proruští separatisté.

„Obvinění skutečně zpřísnili,“ řekl agentuře Interfax jeden z obhájců Savčenkové Ilja Novikov. Jeho kolega Nikolaj Polozov oznámil, že vyšetřovatelé zamítli všechny žádosti jeho klientky, včetně té, aby ji soudila porota. Důvodem je podle něj zřejmě fakt, že případy obviněných žen ze zabití či vraždy dvou a více osob byly na začátku roku vyjmuté z jurisdikce porotních soudů, protože ženy prý nemohou být v Rusku odsouzeny na doživotí. „Muži mohou být souzeni před porotou, ženy nikoliv. Považujeme to za nezákonné a hodláme to napadnout,“ řekl advokát.

Savčenková je v ruské vazbě od loňského června. Zadrželi ji na ruské straně hranic s Ukrajinou. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu na Donbasu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře. Dva z nich zahynuli. Podle Moskvy poté přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ukrajinská vězenkyně ale jakékoli provinění odmítá. Do Ruska prý byla zavlečena násilím.

Letkyně držela v ruské cele dlouhou hladovku, několikrát byla hospitalizovaná. O její propuštění žádali Kreml nejen ukrajinské politické špičky, ale i nejvyšší představitelé několika západních států. Savčenkové u ruské justice dosud nepomohlo ani to, že byla mezitím zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu.