Další Šalit? V Gaze jsou prý zadržováni dva Izraelci, Hamas mlčí

Gaza - Palestinské radikální hnutí Hamas drží deset měsíců v zajetí izraelského občana etiopského původu. Informaci přinesl izraelský tisk s odůvodněním, že ji dosud nemohl zveřejnit kvůli soudnímu zákazu. Rodina Averu Mengistua kritizuje izraelskou vládu za údajnou nečinnost. Hamas se k případu odmítl vyjádřit. Podle izraelského ministerstva obrany je v Gaze zadržován i jeden izraelský Arab.

Izrael ve čtvrtek přiznal, že islamistické hnutí Hamas zadržuje v Pásmu Gazy izraelského občana proti jeho vůli. Obává se, že radikálové budou chtít muže využít k vyjednávání o propuštění Palestinců z izraelských věznic. 

Mengistu se podle izraelského ministerstva obrany narodil v roce 1986 a žil ve městě Aškelon, které se nachází poblíž Pásma. Hranici přešel pěšky 7. září 2014 na pláži v oblasti pohraničního kibucu Zikim.  

Mengistu je možná možná duševně nemocný

Trpěl údajně psychickými problémy a v den svého zmizení možná pil alkohol. Při přechodu ho zachytila bezpečnostní kamera a upozornila na něj pohraniční hlídka. Na zádech měl batoh a pohraničníci si mysleli, že jde o Palestince vracejícího se do Pásma. Než přijely přivolané posily, přelezl muž plot na hranici a zmizel v Pásmu.   

Mengistuův bratr řekl, že Avera nechal batoh na pláži. Vojáci si uvědomili, že to byl Izraelec, až když batoh otevřeli a našli v něm bibli. Podle rozvědky padl muž do rukou Hamasu. Mluvčí Hamasu prohlásil, že jeho hnutí o záležitosti nic neví, a i kdyby to byla pravda, nemá pokyny o tom hovořit. 

Rodina zaslala Benjaminu Netanjahuovi dopis, ale premiér neodpověděl a rodinu nepřijal.  

Před pár lety vešel ve známost případ Gilada Šalita, kterého Hamas unesl na hranici a držel v zajetí pět let. V Izraeli byla za jeho propuštění vedena bouřlivá kampaň a Netanjahu i ostatní členové vlády slibovali, že vojáka dostanou na svobodu. Nakonec ho vláda vyměnila za 1000 palestinských vězňů, což řadu lidí pobouřilo.

Izraelské úřady se obrátily na Červený kříž a uprchlíka označily za mentálně postiženou osobu. Ministerstvo obrany pak apelovalo na mezinárodní a regionální partnery, aby požadovaly okamžité Mengistuovo propuštění, a „hodlá i nadále usilovat o propuštění a návrat občanů Izraele“.  

Prezident Reuven Rivlin označil Mengistuův případ za humanitární záležitost. „Doufám, že ti, kdo ho zadržují, s ním dobře zacházejí a zdravého ho vydají,“ řekl Rivlin.

Šéf izraelské obrany tento týden žádal o vrácení pozůstatků dvou vojáků, kteří zahynuli při loňském konfliktu. Ministerstvo také oznámilo, že řeší i další případ – v Gaze je prý zadržován i jeden izraelský Arab.

Obnova Pásma Gazy by mohla trvat i dvě dekády 

Padesátidenní konflikt mezi Hamasem a Izraelem, který skončil loni v srpnu, si vyžádal životy více než 2100 Palestinců - většinou civilistů. Na izraelské straně padlo 67 vojáků a šest civilistů. V Pásmu Gazy bylo poškozeno nebo zcela zničeno na 170 tisíc budov a žádná z nich dosud nebyla obnovena.  

Při zachování tohoto tempa by obnova Pásma trvala 19 let. Při započítání škod z minulých konfliktů pak 22 let a chronický bytový problém Gazy by byl vyřešen až za 76 let. 

Sousední Egypt a Izrael udržují údajně z bezpečnostních důvodů přísný režim na hraničních přechodech, což rekonstrukci komplikuje. OSN se nedaří urychlit dovoz stavebního materiálu, takže 100 tisíc obyvatel Pásma žije stále jako bezdomovci.   

Izrael náklady kontroluje a odmítá pouštět cokoli, co by mohlo sloužit k obnově vojenských kapacit radikálních skupin. Veškerý stavební materiál prochází přechodem Kerem Šalom.