Vzpoura v Syrize: Tsipras prý chystá výměnu ministrů

Atény – Řecký premiér Alexis Tsipras zřejmě vymění některé ministry. Tsipras čelí vzpouře ve své straně, někteří členové Syrizy totiž novou dohodu s Bruselem odmítají. Také koaliční partner Syrizy - Nezávislí Řekové (ANEL) - upozorňuje, že jeho podpora má své hranice.

V Řecku se spekuluje o možném vzniku vlády národní jednoty, která by reformy nařízené věřiteli prosadila. „Jednalo by se asi o vládu technokratů, jež by zemi mohla dovést k případným předčasným volbám, které tu nikdo nevylučuje,“ konstatoval zpravodaj ČT v Aténách Zdeněk Fučík.

ANEL ale vyloučil vytvoření koaliční vlády s opozičními stranami - liberální To Potami, konzervativní Novou demokracií a centristickými socialisty z PASOK. Ani tyto strany nemají zvláštní zájem na vstup do vlády se Syrizou. V zájmu Řecka jsou ale připraveny reformy v parlamentu podpořit.

Vláda se bez pomoci opozice neobejde

Ze 149 poslanců SYRIZY ve 300členném parlamentu se jich reformám vzpouzejí zhruba tři desítky a v konečném součtu jich může být i víc. Vzhledem k tomu, že reformy nechce v podstatě podpořit ani 12 zákonodárců z vládní koaliční strany Nezávislí Řekové, nebude mít vláda sama dostatečnou většinovou podporu pro přijetí podmínek věřitelů. Jedinou záchranou pro ni je stovka hlasů tří opozičních proevropských stran.

Tvrdé jádro Syrizy vyzvalo Tsiprase, aby od dohody ustoupil

Vůdce levicové platformy a ministr energetiky Panajotis Lafazanis premiéra vyzval, aby i „pět minut po dvanácté“ od dohody ustoupil. Zároveň odmítl podat demisi, ačkoli se podle Tsiprasových stoupenců otevřeně vzepřel premiérovi.

Tsipras na vzpouru pravděpodobně zareaguje výměnou několika ministrů. Ministr hospodářství Jorgos Stathakis Bloombergu řekl, že k tomu dojde „zřejmě po hlasování zítra (ve středu) v noci“.

Podle řeckého listu To Vima se Tsipras zbaví dvou členů vlády z levicového křídla Syrizy možná už během večera. Odejít má Lafazanis a náměstek ministra sociálního zabezpečení Dimitris Stratulis. „Mluví se o tom, že změna bude zásadnější, že členů odejde hodně. To je varianta, která by asi znamenala menšinový kabinet premiéra Tsiprase účelově podporovaný dohodami s opozicí,“ podotkl Fučík.

Podpora koaličních Nezávislých Řeků má své hranice

Nezávislí Řekové už avizovali, že hodlají podpořit jen ta opatření, s nimiž souhlasili při schvalování podpory vyjednávacímu úsilí Tsiprase před víkendovým summitem eurozóny. Ta si ale vymohla mnohem přísnější opatření. Vůdce nacionalistů a ministr obrany Panos Kammenos přirovnal jednání na summitu k pokusu o puč v srdci Evropy.

„Nezávislí Řekové nadále podporují vládu, podporovali jsme a budeme podporovat úsilí vlády,“ uvedla strana. „Jsou zde ale také omezení, která jsou daná mandátem řeckého lidu z lednových voleb a z referenda,“ dodali Nezávislí Řekové s tím, že jejich poslanci hlasují podle svého svědomí.

Jak vnímají Tsiprasovy kroky sami Řekové? 

„Popularita Tsiprase zůstává u většiny lidí vysoká. Řekové si uvědomují, že se ocitl ve velmi složité situaci a že v podstatě neměl jinou volbu, protože další možností by byl odchod Řecka z eurozóny. Radikálnější část řecké veřejnosti ale mluví o tom, že premiér Řecko zradil, že to je lhář a měl by odejít,“ informoval Fučík.

Řecký parlament bude o reformách hlasovat ve středu v noci

První balík klíčových reforem, kterými eurozóna podmiňuje novou pomoc zadluženým Aténám, budou řečtí poslanci schvalovat ve středu po 23:00. Hlasování potrvá asi hodinu, na programu je mimo jiné zvýšení daně z přidané hodnoty, zrušení předčasných důchodů či další snížení některých penzí.

V pondělí se země eurozóny předběžně dohodly s Řeckem, že mu poskytnou další záchranný program z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který je unijním krizovým nástrojem. Samotná jednání o pomoci začnou podle dohody až poté, co Řecko schválí některá reformní opatření. Lhůta pro takový krok byla stanovena na středu. Tsipras o dohodě hovoří jako o příležitosti, která Řecku znovu pomůže nastartovat hospodářství a zachovat si společnou evropskou měnu euro.