Střelba na americké základně - čtyři mrtví „mariňáci“

Chattanooga (USA) - Na základně amerického námořnictva ve městě Chattanooga v Tennessee se střílelo. Agentura AP hovoří celkem o pěti mrtvých - je mezi nimi také útočník. Jeden voják a jeden policista utrpěli zranění. Neupřesněný počet obětí potvrdil už i guvernér Tennessee. Podle úřadů šlo zřejmě o domácí terorismus.

Totožnost útočníka zatím nebyla oznámena. Podle agentury Reuters byl střelcem jeden z místních obyvatel. Televize CBS uvedla, že šlo o čtyřiadvacetiletého Muhammada Youssefa Abdulazeeze. Zatím se neví, zda zemřel při přestřelce s policií, nebo spáchal sebevraždu. Smrt čtyř „mariňáků“ potvrdilo americké ministerstvo obrany.

Prokuratura oznámila, že čin vyšetřuje jako „akt domácího terorismu“. Podle představitele FBI Eda Reinholda ale zatím nelze vyloučit žádnou možnost. „Zkoumáme, zda to byl terorismus, ať už domácí, či mezinárodní, nebo zda šlo jednoduše o kriminální čin,“ prohlásil Reinhold.

Střelba na americké základně
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Střelba byla hlášena dopoledne místního času nejprve z náborového střediska, které slouží několika složkám armády. Útočník vypálil podle svědků 30 až 50 ran na budovu a odjel autem. Nikdo nebyl zraněn. Za několik minut poté střílel ve středisku pro záložníky námořní pěchoty, které je od prvního zařízení vzdálené několik kilometrů. Tam zabil čtyři lidi. Celý incident trval podle Reuters asi 30 minut.

Starosta Chattanoogy Andy Berke uvedl, že jeden z důstojníků byl zraněn, neví se ale jak vážně. „V našem městě se stal strašný incident. Budeme poskytovat informace, až budou potvrzené. Za všechny se modlíme,“ konstatoval Berke na Twitteru.

Místní nemocnice a univerzita byly uzavřeny. Obyvatelé města byli vyzváni, aby nevycházeli. Svědci CNN řekli, že útočníkem je ozbrojený běloch, který přijel stříbrným mustangem.

Podle jedné svědkyně, která se nacházela poblíž náborového střediska, se střelba ozvala před jedenáctou dopoledne místního času (před pátou hodinou našeho času). „Slyšeli jsme několik výstřelů,“ uvedla Marilyn Hutchesonová. „Je to hrozné. Situace se pořád mění,“ dodala. 

Výběr případů střelby na amerických vojenských základnách:

18. října 1993 - Jednoho muže a dvě ženy zastřelil a další dvě osoby zranil útočník na vojenské základně Fort Knox v americkém státě Kentucky. Po útěku ze základny se pokusil o sebevraždu výstřelem z pistole do úst.

21. června 1994 - Muž se samopalem vnikl na kliniku na vojenské letecké základně Fairchild v západoamerickém státě Washington a ze samopalu AK-47 začal střílet na pacienty i personál. Čtyři lidé byli zabiti a 19 zraněno, z toho deset těžce.

28. října 1995 - Na cvičící kamarády začal střílet americký voják na vojenské základně Fort Bragg ve státě Severní Karolína. Jeden voják v hodnosti majora při tomto incidentu přišel o život a 20 dalších mužů utrpělo zranění, z toho někteří těžká.

Březen 2003 - Americký seržant Hasan Akbar spáchal atentát v americkém vojenském táboře v Kuvajtu, byl obviněn ze dvou vražd a 17 pokusů o vraždu. V dubnu 2005 jej vojenský soud na základně Fort Bragg v Jižní Karolíně odsoudil k smrti.

7. června 2005 - Seržant americké armády Alberto Martinez zavraždil svého velícího důstojníka a dalšího důstojníka na základně v severoiráckém Tikrítu.

22. října 2007 - Americký námořník zastřelil na vojenské základně USA v Bahrajnu dvě kolegyně a pak obrátil zbraň proti sobě.

5. listopadu 2009 - Psycholog americké armády major Nidal Malik Hasan postřílel 13 lidí a asi 29 osob zranil na vojenské základně Fort Hood v Texasu. V srpnu 2013 byl odsouzen k trestu smrti.

22. března 2013 - Na armádní základně námořní pěchoty Quantico nedaleko Washingtonu v americkém státě Virginia zastřelil voják jednoho kolegu a poté se zabarikádoval v kasárnách. Když se tam k němu strážci zákona dostali, našli jej mrtvého spolu s další obětí, kterou byla žena.

16. září 2013 - Bývalý záložník vojenského námořnictva Aaron Alexis zastřelil 12 lidí a několik dalších zranil v budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu. Při útoku sám zahynul. Podle médií trpěl útočník psychickými problémy.

3. dubna 2014 - Na americkou vojenskou základnu Fort Hood ve státě Texas zaútočil střelec, který zabil tři lidi a dalších 16 zranil, poté spáchal sebevraždu.