OBRAZEM: Řecko v plamenech, požár ohrožuje i Atény

Atény - Evropa čelí vlně veder. V Řecku zuří lesní požáry - jeden z nich se blíží k Aténám. Úřady evakuovaly tisíce lidí, včetně 200 dětí z letních táborů poblíž hlavního města. Největší požár vypukl poblíž města Neapolis ve východní části poloostrova Peloponés. S plameny bojují stovky hasičů.

Atény prosí Brusel o pomoc

Padesát lesních požárů vzniklo na jihu země většinou kvůli extrémně suchému a horkému počasí. Některé ale mohly být založeny i úmyslně. Ministerstvo obrany už zmobilizovalo armádu. „Všechny síly jsou v pohotovosti,“ oznámil premiér Alexis Tsipras. Vedro a silné větry podle něj boj s živlem výrazně komplikují. Vláda už požádala o pomoc Evropskou unii.

Požár u metropole vypukl na zalesněném pahorku Immitos, který leží v bezprostřední blízkosti předměstí Iliupolis na jihovýchodě Atén. Jeden okrajový dům už shořel a ohnivá
fronta mezitím postupuje k dalšímu předměstí Glyfada.

Na kilometry daleko je vidět, jak z místa stoupá obrovský sloup černého kouře. S plameny bojuje asi třicet hasičů, kteří mají k dispozici deset hasičských vozů a jednu helikoptéru. Pomáhat se jim snaží i místní obyvatelé.  

Další požáry vypukly severně a východně od Atén, kam zamířilo zasahovat dalších několik desítek požárníků. Hoří v lokalitách Malakasa, Byronas a Oropi. Další mohutné požáry jsou hlášeny například z poloostrova Efvia (Euboia).

Plameny se snaží zkrotit také 120 hasičů a tři desítky vojáků v jihořecké oblasti Lakónie. Kvůli požáru už tam museli být evakuováni obyvatelé tří vesnic. Pobřežní stráž pomáhala odvézt do bezpečí lidi, které oheň uvěznil na plážích.