OBRAZEM: Jmenování nových řeckých ministrů zdržely požáry

Atény – Stovkám řeckých hasičů se podařilo dostat zčásti pod kontrolu lesní požáry. V pátek jich v okolí Atén vypuklo skoro šedesát během pouhých pár hodin. Vyžádaly si zatím jednu oběť. Policie zadržela dva muže, které podezřívá z neúmyslného založení požáru u hlavního města. Řecká vláda požádala o pomoc Evropskou unii. Francie už Aténám poskytla dvě cisternová letadla.

Atény znovu žádaly Evropu o pomoc – tentokrát místo půjček potřebovaly helikoptéry. V okolí řecké metropole totiž vzplanuly během jediného dne desítky požárů. Oblaka dýmu nad Aténami zaměstnala i premiéra Alexise Tsiprase, který strávil páteční odpoledne v krizovém centru. Očekávané změny ve vládě tak mohl ohlásit až večer. 

Zuhelnatělé tělo muže nalezla policie na zalesněném pahorku Immitos, který leží v bezprostřední blízkosti předměstí na jihovýchodě Atén. Pravděpodobně se jedná o 47letého muže, který pomáhal při hašení a od pátku se pohřešuje.
  
Policie také zadržela dva muže, které podezřívá z neúmyslného založení požáru právě na pahorku Immitos. Oba muži - jeden Řek a jeden Bulhar ve věku 67 a 58 let - jsou podle řeckých médií včelaři. Řecký list To Vima uvedl, že požár vznikl od zapáleného tabáku. Není ale jasné, zda muži odhodili cigaretový nedopalek nebo tabák použili k vykuřování úlů.

Úřady provedly evakuaci tisíců lidí, včetně 200 dětí z letních táborů poblíž řeckého hlavního města. Evakuován byl také sirotčinec a klášter v Aténách. Největší požár ale vypukl u města Neapolis, kde ničil domy i auta. 

Podle mluvčího hasičů Tomase Tomopulose se požárníkům v noci podařilo dostat požáry alespoň částečně pod kontrolu.

Řeckou krizi přiživují lesní požáry (zdroj: ČT24)