Vedoucími skautských oddílů v USA už mohou být i gayové

Washington - Homosexuálové se po dlouhých letech diskusí a zákazů mohou stát skautskými vedoucími ve Spojených státech. Rozhodla o tom výkonná rada amerického skautského hnutí (BSA), která výraznou většinou hlasů schválila nový přístup k tomuto kontroverznímu tématu. Výjimka byla nicméně ponechána skautským oddílům zřizovaným církvemi, s nimiž jsou skautské organizace v USA silně provázané.

„Toto téma nás příliš dlouho rozdělovalo a rozptylovalo. Nyní je čas sjednotit se okolo našich sdílených hodnot, aby neobyčejná síla skautingu sloužila dobru,“ prohlásil současný šéf amerických skautů a bývalý ministr obrany Robert Gates, který byl jedním z hlavních iniciátorů liberálnějšího přístupu skautů k sexuální menšině. Rada hlasovala v souladu s jeho doporučením a homosexuálům umožnila přístup do funkcí skautských vedoucích poměrem hlasů 45 ku 12.

Na výsledek nesouhlasně reagovala například mormonská církev, která zřizuje více skautských oddílů než jakákoli jiná organizace v USA. „Připuštění otevřeně homosexuálních vedoucích neodpovídá zásadám církve a tradičním hodnotám amerických skautů,“ uvedli mormoni v prohlášení. Navzdory ujištění předních členů rady, že si církvemi zřizované oddíly budou moci vybírat vedoucí podle svého přesvědčení, některé náboženské skupiny pohrozily, že jejich oddíly zpod zastřešení skautů vystoupí a zřídí si vlastní organizaci.

Církev namítá, že homosexuální chování přímo odporuje skautské přísaze z roku 1911, v níž se uvádí, že skaut udělá vše, co bude v jeho silách, aby si uchoval fyzickou sílu, duševní rovnováhu a morální pevnost.

Počet členů americké skautské organizace se už delší dobu snižuje, dramatický úbytek ale zaznamenala před dvěma lety, kdy oficiálně otevřela dveře ke členství homosexuálním chlapcům.

Skautské hnutí v USA existuje již 103 let. BSA sdružuje 2,4 milionu mladých chlapců a téměř milion dospělých vedoucích a dobrovolníků. Z více než 100 000 skautských oddílů je asi 70 procent přidruženo k náboženským institucím. BSA dlouho ze svých řad vylučovalo jak homosexuály, tak ateisty.