Rozkol Syrizy chce Tsipras zahladit na stranickém sjezdu

Atény – Řecký premiér Alexis Tsipras plánuje stranický sjezd, na kterém se chce pokusit překonat rozpory uvnitř levicového hnutí Syriza. Předseda vlády to sdělil vedení strany. S jeho kroky v postupu při vyjednávání o třetím záchranném programu nesouhlasí hlavně krajně levicové křídlo uskupení.

Během jednání s věřiteli se podle Tsiprase objevily uvnitř strany rozpory „strategické povahy“. Je prý proto třeba svolat v souladu se stranickými stanovami sjezd, na němž by se rozhodlo o dalším směřování Syrizy. Tsipras zároveň vyzval, aby strana zůstala jednotná. 

„Měli bychom v klidu a s rozvahou vyjasnit naši strategii prostřednictvím stranických procedur,“ uvedl řecký premiér. Sjezd by se podle něj měl konat „co nejdříve“. Přesné datum ale zatím známo není. 

  • "Budeme pokračovat v tom boji dokud to 'ne' nebude vítězné. Budeme bojovat za Řecko bez záchranných balíků, bez škrtů, bez poručníků. Řecko je demokratické, progresivní a konečně - socialistické," prohlásil lídr levicového křídla Syrizy Panagiotis Lafazanis.

Zástupci krajně levicového křídla uvnitř strany Syriza už dvakrát nepodpořili v parlamentu reformy, jejichž přijetí si věřitelé stanovili jako podmínku pro zahájení jednání o třetím záchranném programu pro Řecko ve výši až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Opatření prošla zákonodárným sborem jen díky hlasům opozice. 

Vládní tábor má v zákonodárném sněmu 162 poslanců: 149 z Tsiprasovy strany a 13 ze strany Nezávislí Řekové. V obou případech proti vlastní vládě hlasovalo více než 30 členů Syrizy. Řecká média po druhém hlasování minulý týden psala dokonce o hrozícím rozštěpení strany.