Video s lesbičkou Merkelovou spustilo poprask

Berlín – Angela Merkelová je homosexuální. Tento provokativní motiv zvolil do svého reklamního klipu magazín Straight určený pro lesbičky. Nejde přitom o první nedobrovolnou účast Merkelové v reklamě. Kancléřka už v minulosti „propagovala“ půjčovnu aut či spodní prádlo. Video, kde je předsedkyně křesťanskodemokratické CDU znázorněna jako lesbička, však způsobilo nebývalý rozruch.

V reklamním spotu stojí domnělá kancléřka u okna s mobilním telefonem v ruce a poslouchá zprávy v rádiu. V nich se zrovna mluví o tom, že lidé v katolickém Irsku odhlasovali manželství homosexuálů. Když tato „Merkelová“ novinku uslyší, kroutí hlavou. Vzápětí k ní ale zezadu přistoupí mladá žena, něžně ji obejme a políbí do vlasů.

Ve druhé verzi spotu tato dívka pomáhá kancléřce dopnout šaty na zádech a při tom ji hladí.

Ve skutečnosti jde však o polskou dvojnici této konzervativní političky, která si k lítosti aktivistů usilujících o zlepšení postavení homosexuálů myslí, že manželství má být jen svazkem mezi mužem a ženou.

„Chceme poukázat na tematiku manželství homosexuálů a samozřejmě pro ně získat paní Merkelovou,“ řekla zástupkyně časopisu Straight Eva Werleová. Letos mají vyjít dvě čísla, od příštího roku má být k dostání šestkrát do roka.

Mluvčí německé vlády v reakci na reklamu uvedl, „že spolkový kabinet vzal tento videoklip na vědomí, nijak ho ale nekomentuje“. Dodal, že kancléřka se k otázce manželství homosexuálů několikrát veřejně vyjadřovala a nemá k tomu už co dodat.

Homosexuálové a lesbičky v Německu mohou v současnosti uzavírat registrovaná partnerství. Oproti manželům ale tyto páry například nemohou adoptovat děti. Sama kancléřka Merkelová několikrát zopakovala, že podle ní je manželství výhradně svazkem ženy a muže.

Manželství není pro všechny, míní berlínská CDU

Tématem sňatků homosexuálních párů se nyní podrobně zabývali i křesťanští demokraté v Berlíně. Na otázku, zda má být rozdíl mezi manželstvím muže a ženy a svazkem lidí stejného pohlaví, odpověděli poměrně jasně: 45 procent se proti manželství homosexuálů postavilo, v jejich prospěch hlasovalo 35 procent.

Merkelová už „prodávala“ auta i podprsenky

Německá kancléřka se stala nedobrovolnou protagonistkou reklamy už po několikáté. V roce 2003 ji zneužila autopůjčovna Sixt. Společnost reagovala na výrok Merkelové o tom, že internet je pro ni „nezmapované území“. Na billboardech Sixt stojí Merkelová vedle vozu SUV a text pod ní nabízí objevování neznámých zemí.

Merkelová v reklamě autopůjčovny Sixt
Zdroj: ČT24

Ještě známější je kampaň na kabriolety z roku 2001. Na první části je tehdejší vůdkyně opozice s nehezkým účesem a titulek se ptá, zda nemá chuť na nový účes. Odpovědí je tip na zapůjčení kabrioletu a fotomontáž Merkelové se stojícími vlasy a zbrusu novým účesem. Merkelová tenkrát vzala reklamu s humorem a nadhodila, že by ji Sixt mohl vzít na udobřenou na projížďku kabrioletem.

Merkelová v reklamě autopůjčovny Sixt
Zdroj: ČT24

Jako hlavní hrdinku své kampaně použila Merkelovou i rozvážková firma Lieferheld. Poté, co si Merkelová počátkem roku 2014 zlomila při lyžování pánev, Lieferheld jí v reklamě poradil, že si může během marodění rychle a pohodlně objednat jídlo přes kacléřský telefon. Nechybělo ani přání rychlého uzdravení a familiární oslovení „mamka“, které Němci v souvislosti s Merkelovou používají.

Kancléřka v reklamě firmy Lieferheld
Zdroj: ČT24

Ještě kreativnější byl v roce 2009 výrobce spodního prádla Bruno Banani. Na plakátu s heslem „Uděláme vše, abychom stimulovali poptávku“ otiskl ilustraci Merkelové a dalších významných německých politiků ve spodním prádle. 

Merkelová v reklamě firmy Bruno Banani
Zdroj: ČT24