Do Turecka dorazila letadla USA určená k bojům proti džihádistům

Do Turecka dorazily americké stíhačky a bezpilotní letouny, které budou zapojeny do bojů proti džihádistům v Sýrii. Turecko dalo v červenci Spojeným státům k dispozici pro tyto operace několik svých vojenských základen. Ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu řekl, že se Turecko do bojů brzy zapojí. Sýrie oznámila, že útoky na radikály na svém území podpoří, pokud budou koordinovány s Damaškem.

„Teď spolu se Spojenými státy cvičíme a vyzbrojujeme syrskou umírněnou opozici a brzy také zahájíme boje proti Islámskému státu,“ řekl Cavusoglu. Státní televizi sdělil, že Turecko otevřelo své základny pro americkou techniku, zejména základnu Incirlik, která leží u jihoturecké Adany.

Ankara se s Washingtonem dohodla, že společně poskytnou leteckou podporu syrským opozičním oddílům, které američtí vojáci cvičí v Turecku. Mají pak zajistit bezpečnost v asi stokilometrovém úseku území na syrsko-turecké hranici. Bojovníci IS by z něj měli být vytlačeni a měl by to být bezpečný průchod pro syrské uprchlíky. Jde o území v západní části asi 900 kilometrů dlouhé hranice, které nyní ovládají příslušníci IS. Používají ho pro přesun posil a zásob.

Spojené státy přiznaly, že skupina prvních čerstvě vycvičených lidí padla zřejmě v severní Sýrii do zajetí fronty An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. První skupina opozičních bojovníků čítala asi 60 lidí. Podle mluvčí Pentagonu má ministerstvo informaci, že nejméně pět z těchto lidí je v zajetí.

Sýrie podpoří nálety proti islamistům na svém území

Spojené státy ale tento týden pobouřily Damašek, když oznámily, že budou za každou cenu nově vycvičené lidi chránit, i kdyby to mělo znamenat vojenský střet se syrskou armádou. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim odjel na konzultace do Teheránu a tam dnes oznámil, že Sýrie boje proti IS podpoří, bude-li Damašek zahrnut do koordinace operací. Cokoli jiného bude Sýrie považovat za narušení své svrchovanosti.

Spojené státy vedou koalici, která už od loňska bojuje proti IS na severu Sýrie. Zatím k ní ale patřily jen arabské státy a letadla se nedostávala do střetu se syrskou armádou. Damašek operace toleroval, byť nebyl zapojen do rozhodování o nich.