Některé britské listy volají po zásahu armády v Calais

Calais - Británie se nestane žádným „bezpečným útočištěm“ pro nelegální imigranty, kteří se snaží v Calais vniknout do Eurotunelu. Uprchlíky varoval britský premiér David Cameron. Do podmořského tunelu se v noci snažily dostat stovky běženců, což je poslední dva měsíce běžné. Francouzská policie pravidelně zatkne i dva tisíce uprchlíků. Některá britská média vyzývají Londýn, aby proti imigrantům poslal armádu.

Jen tento týden se do terminálu tunelu snažilo vniknout 3,5 tisíce běženců. Policie jich ve středu v noci odvedla stovky. Migranti přežívají v Calais v improvizovaném táboře u města. „Od začátku týdne je to stále stejný scénář. Uprchlíci se v podvečerních hodinách masivně přesouvají z tábora, kterému se říká džungle. Od plotu je dělí asi deset kilometrů. V noci se pak pokoušejí dostat ke kolejím a naskákat na vlaky, které převážejí Eurotunelem kamióny do Velké Británie,“ popsal situaci zpravodaj ČT Petr Zavadil. 

Cameron varoval, že budou z Británie posíláni zpět. Francie podle něj poslala do Calais dalších 120 policistů a Londýn investuje do oplocení a bezpečnostních opatření. „Uděláme vše, co bude třeba, abychom zajistili, že budou naše hranice bezpečné, a britští turisté mohli jet na dovolenou,“ konstatoval šéf britské vlády. 

Premiér uznal, že situace je tragická, protože řada lidí absolvuje strastiplnou cestu přes Středozemní moře, aby našla v Británii lepší život. „Ale musíme chránit své hranice,“ zdůraznil Cameron. Vláda chce podle něj také změnit zákony týkající se imigrační politiky.  „Už nyní projednáváme zákony, abychom zajistili, že se Británie stane místem, kde ilegální imigranti nebudou moci tak jednoduše zůstat,“ dodal.

Vyšlete do Calais armádu, apelují na vládu britské deníky

Některá britská média obvinila Francii, že vůči běžencům postupuje „zbaběle a nezodpovědně“. „Anarchie v Calais je hnisavá rána na tváři Evropy,“ prohlašuje The Sun. „Zabránili jsme vstoupit Hitlerovi. Proč naše slabé vlády nedokážou zastavit několik tisíc unavených migrantů? Pošlete armádu,“ vyzývá britskou vládu deník The Daily Mail.

Británie? Naše poslední naděje, říkají uprchlíci

Migranti ale tvrdí, že nemají jinou možnost než se do Spojeného království pokusit dostat. Čtyřiadvacetiletý afghánský úředník Raihan Jan cestoval přes Írán do Turecka a pak přes Řecko a Itálii do Calais. „Slyšeli jsme, že jeden člověk včera v noci zemřel. Víme, že je to velmi nebezpečné, ale jinak se do Británie dostat nejde,“ řekl Afghánec BBC. „Je to poslední šance, kterou máme,“ dodal. 

Zpravodaj ČT z Calais: V Británii se mluví o poslání armády (zdroj: ČT24)

Uprchlíci stále ničí ploty…

Šestadvacetiletý Mohammad Al-Mohammad vystudoval anglickou literaturu, pak ale musel prchnout před občanskou válkou v Sýrii – celou cestu stopoval. „Snažil jsem se asi devětkrát nebo desetkrát dostat do tunelu, ale nikdy to nevyšlo,“ podotkl Syřan z Aleppa. V Británii prý hledá klid, má tam bratra.

Stany uprchlíků v Calais
Zdroj: ČT24/Twitter/Paul Ronzheimer

Okolí ústí tunelu je těžké uhlídat

Migranti dříve ve větší míře využívali k útěku do Anglie místní přístav, ale ten úřady začátkem června obehnaly vysokým plotem s ostnatým drátem a různými zátarasy. Okolí vjezdu do tunelu, kterým se z Calais do Folkestonu přepravují kamiony na vlakových soupravách a kterým jezdí z Paříže do Londýna osobní rychlovlaky, je také oploceno. Místo je ale vzhledem k jeho velikosti těžké místo uhlídat.  

„Je jasné, že některým se podaří dostat se do Anglie a že ostatní běženci o tom vědí. To je utvrzuje v přesvědčení, že masové průniky jsou nejlepší způsob, jak projít. Nemají tedy důvod přestat, naopak vidí důvod počet pokusů zvýšit,“ řekl jeden z policistů listu Le Figaro.

Oblast terminálu o rozloze 650 hektarů má plot o délce 28 kilometrů. „Nájezdy“ přistěhovalců u tunelu podle společnosti Eurotunnel komplikují život zvláště řidičům kamionů, do kterých se imigranti snaží dostat. 

Podle čísel, která zveřejnily v polovině měsíce britské úřady, zaplatily dopravci za to, že jejich auta převezla migranty do Británie, mezi dubnem 2014 a dubnem 2015 celkově na pokutách 6,6 milionu liber (255,6 milionu korun). To je o 2,4 milionu liber více než v předchozím období. V Británii se proto začal prodávat na internetu speciální detektor, který je podle výrobce s to varovat řidiče kamionů o přítomnosti nelegálních migrantů v jejich voze.