Krize doléhá na zdravotnictví: Třetina Řeků je odkázána na dobročinnost

Značný vliv na výsledek nedělního referenda v Řecku může mít situace ve zdravotnictví. Kvůli tvrdým škrtům z minulých let totiž zhruba třetina Řeků nemá vůbec přístup k řádné péči. O chudé se tak starají dobročinné kliniky, kde se mohou nechat zdarma ošetřit ti, kteří nemají pojištění. Podobných středisek vyrostlo po celé zemi už čtyřicet.

Štáb ČT zavítal do jedné z dobročinných klinik v Aténách, kde každý týden ošetří desítky nepojištěných pacientů. Podobných zařízení navíc v Řecku stále přibývá. Pro mnoho lidí v posledních letech představují jedinou příležitost, jak se dostat ke zdravotní péči. Příliš jistoty do její budoucnosti nevnáší ani poslední dny.

Pro vládu, ať už v příštích týdnech bude jakákoliv, představuje zdravotnictví jedno z mnoha těžkých břemen. Zájem o zdravotnictví pro chudé je enormní – a to i v řecké metropoli. Kniha rezervací v navštívené klinice je plná na měsíc dopředu. Lidé zde zdarma dostanou léky a základní ošetření. K dispozici je i gynekolog, psycholog či prostor pro jednoduché chirurgické zákroky.

Třetina Řeků bez řádné zdravotní péče, spoléhá na dobročinnost (zdroj: ČT24)

Vše je přitom hrazené z darů a i samotní pracovníci jsou mnohdy dobrovolníci, kteří jinak nemohli najít práci v lékařském oboru, který vystudovali. "Většina lidí mého věku je teď proto v zahraničí," říká stomatolog Kostas Panagiotopoulos.

Právě odchod absolventů do zahraničí je dalším trpkým důsledkem řecké krize. Země ztrácí celou generaci nadějných mladých lidí a znát je to i na univerzitách, kterým schází peníze i mladší profesoři. Řada odborníků právě toto považuje za tragédii v době, kdy země potřebuje vzhlížet k lepší budoucnosti.